Institut MIT pokreće istragu o smrti Arona Švarca

Švarc, koji nije bio student na MIT-u, u nekoliko navrata je ilegalno preuzeo niz akademskih članaka i istraživanja
143 pregleda 0 komentar(a)
Aron Švarc, Foto: Mashable.com
Aron Švarc, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 16.01.2013. 17:08h

Prestižni američki tehnološki institut MIT saopštio je da pokreće sopstvenu istragu o smrti Arona Švarca, pionira u borbi za slobodu na internetu.

Upravo su kompjuteri MIT-a (The Massachusetts Institute of Technology) bili ti u koje je „provalio“ Švarc preuzimajući niz dokumenata i dijeleći akademske članke besplatno na internetu.

Zbog toga će MIT, pod čijom je optužbom Švarc i bio, sprovesti internu istragu onoga što je prethodilo smrti mladog internet gurua, saopštio je predsjednik instituta L. Rafael Rif.

Preispituju svoje poteze

On je angažovao čuvenog profesora Hola Ejbelsona, osnivača fondacije „Creative Commons and the Free Software“ da predvodi istragu kojom MIT želi da preispita svoje poteze u procesu protiv Švarca, prenosi američki magazin „Time“.

Švarcova porodica kritikovala je, kako američke vlasti tako i MIT, zbog načina na koji su postavili čitav slučaj

Švarc, koji nije bio student na MIT-u, u nekoliko navrata je ilegalno preuzeo niz akademskih članaka i istraživanja sa institutskog servisa JSTOR, prije nego što je uhapšen 2011. godine.

Iako su iz JSTOR-a saopštili da ne žele da tuže mladog programera, MIT nije odustao od zakonskog gonjenja, pa je Švarca uskoro čekalo suđenje zbog kojeg je mogao da provede i do 35 godina u zatvoru.

Saopštenje MIT-a o pokretanju sopstvene istrage, sa ciljem da „pravda izađe na vidjelo“, izazvalo je brojne komentare u američkim krugovima boraca za slobodan internet. Nedugo poslije objavljivanja saopštenja, sajt instituta napadnut je od strane hakera.

Porodica optužuje sistem

Švarcova porodica kritikovala je, kako američke vlasti tako i MIT, zbog načina na koji su postavili čitav slučaj.

„Aronova smrt nije lična tragedija. To je proizvod kriminalinog sistema pravde ispunjenog zastrašivanjem i nevjerovatno velikim ovlašćenjima tužilaštva. Odluke koje su donosili MIT i advokatska kancelarija masačusetskih zvaničnika, dovele su do ove smrti“, navodi se u pismu porodice.

Aron Švarc (26) pronađen je mrtav 11. januara u svom stanu u Bruklinu

S druge strane, predsjednik MIT-a u svom saopštenju izrazio je veliku žalost zbog ovog gubitka.

„Želim veoma jasno da stavim do znanja da smo i ja i svi u MIT-u veoma tužni zbog smrti mladića koji je obećavao i koji je dotakao živote mnogih. Boli me to što mnogi misle da je MIT imao udjela u seriji događaja koji su doveli do tragedije“, navodi predsjednik Rif.

Aron Švarc (26) pronađen je mrtav 11. januara u svom stanu u Bruklinu, a vjeruje se da je u pitanju samoubistvo. Obješeno tijelo talentovanog kompjuteraša pronašao je njegov prijatelj i saradnik Taren Stajnbrikner-Kofman. U stanu u tom trenutku nije pronađena nikakva oproštajna poruka.

Bonus video: