Tramp prijeti EU porezom od 20 odsto na vozila: Proizvodite ih ovdje!

Tramp je uveo takse od 25 odsto na uvoz evropskog čelika i 10 odsto na aluminijum od 1. juna. Evropljani navode da se time krše globalni trgovinski propisi
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 16:10h

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je danas uvođenjem carinske takse od 20 odsto na automobile uvezene u SAD iz Evropske unije (EU) poslije stupanja na snagu evropske uzvratne takse na američke proizvode.

"Ako ne budu brzo ukinute carinske takse koje su EU davno uvele američkim kompanijama i njenim radnicima, onda ćemo mi uvesti takse od 20 odsto na sva vozila koja stižu u SAD", naveo je Tramp u poruci na Tviteru dodavši: "Proizvodite ih ovdje!".

Danas su počele da se primjenjuju takse na uvoz američkih proizvoda kao odgovor na odluku američkog predsjednika da uvede namete na evropski čelik i aluminijum.

Američki proizvodi u vrijednosti od 3,4 milijardi dolara biće podložni novim taksama, a među njima su tipični proizvodi kao što su burbon, puter od kikirikija, sok od pomorandže, farmerke i motocikli "Harli Dejvidson", što izgleda kao način da se izvrši politički pritisak na predsjednika Trampa i američke političare.

Tramp je uveo takse od 25 odsto na uvoz evropskog čelika i 10 odsto na aluminijum od 1. juna. Evropljani navode da se time krše globalni trgovinski propisi.

Sukob SAD sa EU je dio šireg spora oko medjunarodne trgovine. Za dvije nedjelje SAD će početi da primjenjuju takse na kineske proizvode u vrijednosti od 34 milijardi dolara. Peking je najavio da će odmah uzvratiti sa sopstvenim taksama na američku soju i druge poljoprivredne proizvode.

Bonus video: