Nema Bježanja

Sjeverna Koreja uložila 7,5 miliona eura u kamere za nadzor stanovnika

Većina kamera postavljena je na ključnim mjestima duž granice između Sjeverne i Južne Koreje
0 komentar(a)
kamera, Foto: Arhiva Vijesti
kamera, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.01.2013. 12:41h

Sjeverna Koreja otkupila je prošle godine 16.420 sigurnosnih kamera od Kine kako bi ojačala nadzor svojih stanovnika, piše britanski "Telegraf", prenosi B92.

Vlasti u Pjongjangu su u posljednje tri godine kupile 85.570 kamera za 7,5 miliona eura, navodi južnokorejski list "Čosun Ilbo".

Većina kamera postavljena je na ključnim mjestima duž granice između Sjeverne i Južne Koreje, kako bi bili snimljeni i potom uhvaćeni ljudi koji pokušaju da prebjegnu.

Režim mladog lidera Kim Džong Una slomio je sve nade svojih sunarodnika koji žele da pobjegnu iz zemlje. Takođe, onemogućio je upotrebu mobilnih telefona u pograničnom pojasu i šverc štampe, knjiga i snimaka televizijskih emisija koje prikazuju život u prosperitetnoj Južnoj Koreji.

"Sva oprema za nadgledanje je povezana sa namjerama režima da učvrsti kontrolu nad društvom", rekao je jedan neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Tvrdnje Seula podudaraju se sa izvještajem komesarke za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koja traži da se u Pjongjangu spovede međunarodna istraga zbog "teškog" kršenja ljudskih prava.

"Postoji inicijalna nada da bi novi lider mogao da donese pozitivne promene u oblasti ljudskih prava. Ipak, godinu dana nakon što je Kim Džong Un postao vrhovni vođa, ne vidimo nikakav znak napretka", rekla je Navanetem Pilari.

Preporučujemo za Vas