U napadu francuske avijacije ubijeno 60 islamista u Maliju

Najviše islamista poginulo kada je pala bomba na njihov vojni štab gdje su imali sastanak. Informaciju o 60 mrtvih islamista potvrdili su i izvori iz bezbjednosnih službi.
8 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 13:07h

Više od 60 islamista poginulo je prošle noći tokom vazdušnih napada francuskih trupa na grad Gao u sjevernom dijelu Malija, saopštili su lokalni izvori i zvaničnici. Vođe islamista zaprijetile da će se osvetiti napadom na "srce Francuske".

"Više od 60 islamista ubijeno je u gradu Gao i njegovoj okolini. Tokom noći su islamisti koji su bili sakriveni u kućama izašli napolje, kako bi sakupili tijela svojih saboraca", rekao je u telefonskom razgovoru agenciji Frans pres jedan stanovnik grada Gao.

On je rekao da je najviše islamista poginulo kada je pala bomba na njihov vojni štab gdje su imali sastanak. Informaciju o 60 mrtvih islamista potvrdili su i izvori iz bezbjednosnih službi.

Glavni komandant francuskog ratnog vazduhoplovstva Žan Paskal Breton je izjavio da će i prvi britanski avioni za transport vojnika danas stići u Mali.

"Misija bi trebalo da počne danas iz baze Evre", rekao je Breton. U Mali će biti poslati britanski avioni C17 koji mogu da transportuju i oklopna vozila.

London je saopštio da logističku pomoć šalje na zahtjev Francuske.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je u petak odobrio vazdušne napade u Maliju, pošto su prethodnog dana islamisti, koji kontrolišu sjever ove zemlje, krenuli u ofanzivu ka jugu i zauzeli grad Kona.

Savjet bezbjednosti UN bi danas trebalo da održi sastanak na kojem će Francuska svoje partnere obavijestiti o situaciji u Maliju i o njenoj vojnoj intervenciji u toj zemlji.

Islamisti prijete napadom na "srce Francuske"

Islamisti iz Malija zaprijetili su da će napasti "srce Francuske", pošto njihove položaje od petka bombarduju francuske trupe.

"Francuska je napala islam. Mi ćemo napasti srce Francuske. U ume Alaha, mi ćemo napasti srce Francuske. Svugdje. U Bamaku, u Africi i u Evropi", rekao je agenciji Frans pres predstavnik Pokreta za jedinstvo džihada u zapadnioj Africi Abu Dardar.

Savjet bezbjednosti UN bi danas trebalo da održi sastanak na kojem će Francuska svoje partnere obavijestiti o situaciji u Maliju i o njenoj vojnoj intervenciji u toj zemlji.

Francuske trupe su u petak zaustavile napredovanje islamista ka centralnom dijelu zemlje, a juče su bombardovale njihove položaje u gradovima Gao i Kidal.

Zemlje članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja odobrile su u subotu slanje svojih snaga u Mali.

Islamistički pobunjenici su iskoristili haos nastao poslije državnog udara u martu prošle godine i zauzeli sjeverni dio zemlje, a vojska se pred pobunjenicima bez borbe povlačila ka jugu.

Preminuo francuski komandos zarobljen u Somaliji

Francuski vojnik za kojeg su islamski pobunjenici, pripadnici grupe Šabab, u Somaliji rekli da je ranjen i uhvaćen tokom akcije francuskih komandosa u subotu, danas je umro, izjavio je portparol pobunjenika.

"Francuski vojnik iz francuskih invazionih trupa u Somaliji, podlegao je ranama", rekao je portparol pobunjenika Abdulaziz Abu Musab.

Francuska vojna operacija pokrenuta u petak uveče sa ciljem dase oslobodi francuski talac koji se nalazi u rukama islamističke grupe Šabab od jula 2009. godine, bila je neuspješna. Drugi francuski vojnik je ubijen, a o sudbina taoca kojeg su planirali da oslobode se ništa ne zna.

Ranije danas SAD su saopštile da su dale "ograničenu tehničku podršku" francuskim snagama prilikom velikog bombardovanja u subotu u Somaliji radi oslobađanja agenta tajnih službi kojeg tri i po godine drže islamisti.

"Američke snage su obezbijedile ograničenu tehničku podršku francuskim snagama tokom te operacije, ali nisu direktno učestvovale u napadu na kamp gdje je bio zarobljen francuski građanin", navodi se u pobraćanju američkog predsjednika Baraka Obame Kongresu SAD.

Sudbina francuskog taoca, predstavljenog kao Deni Aleks što je vjerovatno pseudonim, nije poznata. Po francuskom ministru odbrane Žan-Ivu Le Drijanu, "sve ukazuje da su (tajnog agenta) Denija Aleksa ubili njegovi dželati" Šababi, "veoma radikalna grupa povezana s Al Kaidom".

Islamistička grupa Šabab je demantovala ovakvu izjavu francuskog ministra tvrdeći da je Deni Aleks živ i zdrav i da je na vrijeme premješten van dometa francuskih komandosa.

Galerija

Bonus video: