Kubanci nakon 50 godina imaju pravo na putovanje

Od restrikcija nametnutih 1961. godine, Kubanci koji su željeli da putuju morali su da imaju takozvanu "bijelu kartu" i pozivnicu iz inostranstva
1 komentar(a)
Kuba, Foto: Panoramio.com
Kuba, Foto: Panoramio.com
Ažurirano: 14.01.2013. 10:24h

Prvi put poslije 50 godina, Kubanci mogu da putuju u inostranstvo pošto je 14. januara stupio na snagu zakon koji je predložio predsjednik Raul Kastro. Prvi put od 1960-ih godina, svaki Kubanac stariji od 18 godina, može da putuje u inostranstvo, ako ima pasoš.

Do sada su dokumenti za putovanje - pasoši, dozvole za izlazak iz zemlje i vize, koštali do 500 dolara

Maloljetnici mogu da putuju ako dobiju dozvolu roditelja ili staratelja. Zakon će olakšati veze sa oko dva miliona Kubanaca koji žive mahom u SAD, a daće i nove mogućnosti sportistima i drugima koji često putuju.

Od restrikcija nametnutih 1961. godine, Kubanci koji su željeli da putuju morali su da imaju takozvanu "bijelu kartu" i pozivnicu iz inostranstva. Mogli su da ostane van zemlje najduže 11 mjeseci, inače bi im imovina bila zaplijenjena i ne bi imali pravo na povratak.

Do sada su dokumenti za putovanje - pasoši, dozvole za izlazak iz zemlje i vize, koštali do 500 dolara. Prosječna plata na Kubi je 20 dolara. Sada pasoš košta 100 dolara.

SAD su pozdravile novi kubanski zakon jer je u skladu sa "Univerzalnom deklaracijom (UN) o ljudskim pravima koja omogućava svakome da putuje u bilo koju zemlju i da moće da se vrati u svoju".

Bonus video: