Kineska politika jednog djeteta stvorila nepouzdanu djecu

Utvrđeno je da su ispitanici rođeni poslije 1979. manje savjesni, skloniji pesimizmu i neurotičniji nego njihovi nešto stariji zemljaci
1 komentar(a)
Kina, Foto: Theepochtimes.com
Kina, Foto: Theepochtimes.com
Ažurirano: 14.01.2013. 09:54h

Kineska politika jednog djeteta je stvorila nepovjerljiviju, nepouzdaniju i manje takmičarski nastrojenu djecu od one rođene ranije, ukazuje jedna australijska studija, čiji su rezultati objavljeni ovih dana u časopisu "Sajens".

Zaključak je da je politika jednog djeteta zabrinjavajuća sa stanovišta ekonomije

Istraživanje na Univerzitetu Monaš je obavljeno na 420 Kineza, od kojih je polovina rođena prije stupanja na snagu politike jednog djeteta 1979, a ostali poslije njenog uvođenja, prenosi Rojters.

Učesnici su praćeni tokom igranja nekih društvenih igara sa elementima ekonomije, a prošli su i test ličnosti.

Sklonost pesimizmu

Osim navedenih osobina, utvrđeno je da su ispitanici rođeni poslije 1979. i manje savjesni, skloniji pesimizmu i neurotičniji nego njihovi nešto stariji zemljaci.

"Mogao bi da brine manjak vjere u društvo, a ta vjera je vrlo bitna"

"Utvrdili smo da su Kinezi rođeni pošto je uvedena politika jednog djeteta, manje skloni riziku, rizičnim zanimanjima, samostalnim djelatnostima i zapošljavanju na finansijskom tržištu", ističe rukovodilac istraživanja Lajza Kameron, profesor ekonomije na Monašu.

Zaključak je da je politika jednog djeteta zabrinjavajuća sa stanovišta ekonomije, s obzirom na smanjenje preduzimačkih sposobnosti i nesklonosti riziku i konkurentnosti.

"Mogao bi da brine manjak vjere u društvo, a ta vjera je vrlo bitna čak i u poslovnim transakcijama", smatra Kameronova.

Bonus video: