Francuska vojska intervenisala u Maliju

Vanredno stanje proglašeno je juče u Maliju gdje je trenutno vojska u ofanzivi protiv islamističkih oružanih grupa. Uz pomoć Francuske i drugih evropskih i afričkih zemalja počela kontraofanziva
81 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 16:44h

U vojnoj operaciji državnih snaga Malija uz pomoć francuskih vojnih snaga potisnuti su islamistički borci iz centralnog grada Kone, izjavio je danas jedan zvaničnik te zemlje. Potpukovnik Diaran Kone rekao je sinoć da vojska kontroliše grad ali da se još traga za mogućim zaostalim elementima ekstremističkih snaga.

Danima se vojska u centru Malija bori sa oružanim islamističkim grupama koje su zauzele sjever i pokušavaju da napreduju ka jugu.

Islamisti su zauzeli Konu u četvrtak i približili se jednoj od glavnih baza vojske te zemlje u centru Malija.

Vanredno stanje proglašeno je juče u Maliju gdje je trenutno vojska u ofanzivi protiv islamističkih oružanih grupa. Vojska je juče pokrenula kontraofanzivu, uz pomoć Francuske i drugih evropskih i afričkih zemalja.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland juče je najavio slanje francuskih snaga u Mali, kao podršku tamošnjoj vojsci u borbi protiv oružanih islamističkih grupa, koje su povezane s Al Kaidom.

Oland je rekao da "terorističke grupe, narko dileri i ekstremisti" na sjeveru Malija pokazuju "brutalnost koja nam svima prijeti" i obećao je da će vojna operacija i francuska pomoć trajati "koliko god bude potrebno".

Francuske oružane snage pomažu vojnim snagama Malija da se bore protiv terorističkih elemenata, rekao je juče Oland u Parizu. Francuska je navela da preduzima akciju u Maliju na zahtjev Dionkunde Traorea, predsjednika te zemlje (nekadašnje francuske kolinije) koji je zabrinut zbog napredovanja ekstremista.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian rekao je danas da je jedan francuski vojni pilot poginuo u Maliju, prilikom napada helikopterima na kolonu terorista koji su se kretali prema dva grada na jugu te zemlje na sjeverozapadu Afrike.

Francuske snage izvršile su napad juče popodne da bi podržale vojsku Malija, rekao je ministar i dodao da je u njemu "uništeno više terorističkih jedinica i zaustavljeno njihovo napredovanje". "U tim intenzivnim borbama jedan od naših pilota je smrtno ranjen", dodao je on. Francuski ministar je rekao da je pilot ranjen lakim oružjem, ne teškim artiljerijskim oružjem, i da je podlegao povredama u bolnici.

Le Drian je rekao da je Francuska morala da djeluje brzo da zaustavi islamističku ofanzivu koja bi, kako je rekao, dozvolila da se formira "teroristička država na pragu Francuske i Evrope".

Zvaničnik vojske Malija rekao je juče na konferenciji za novinare u Bamaku, glavnom gradu te zemlje, da su trupe iz Francuske, Nigerije i Senegala već angažovane uz vojsku Malija.

Francuski vojnici angažovani su i u Somaliji, gdje su rano jutros napali islamističku bazu u pokušaju da spasu francuskog taoca, za koga su strahovali da će biti ubijen u znak odmazde zbog učestvovanja francuskih snaga u borbi protiv islamista u Maliju.

Francusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je francuski talac u Somaliji , najvjerovatnije, na kraju i ubijen.

Sjedinjene Države razmatraju mogućnost pomoći Francuskoj u njenom vojnom angažmanu u Maliju u borbi protiv radikalnih islamista, tako što će pružiti uglavnom logističku podršku, dijeliti obavještajne podatke i obezbijediti bespilotne letjelice za izviđanje, rekao je juče jedan neimenovani američki zvaničnik.

Francuska navodi da je talac ubijen,islamisti tvrde da je živ

Francuski komandosi nisu uspjeli da oslobode u Somaliji jednog francuskog taoca kojeg su , najvjerovatnije, ubili njegovi tamničari, izjavio je danas francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian u Parizu. Francusko ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da su u akciji za njegovo oslobađanje izvedenoj noćas ubijeni dva francuska vojnika i 17 "terorista".

Akciju je sprovela francuska tajna služba (DGSE). Francuz Deni Aleks (Denis Allex), takođe pripadnik francuske tajne službe, bio je u rukama je islamista u Somaliji od 14. jula 2009. godine.

Komandosi tajne službe naišli su na jak optor i tokom napada uslijedile su žestoke borbe, navelo je ministarstvo. Ministarstvo je podsjetilo da je Aleks otet u Mogadišu tokom zvanične misije pomoći prelaznoj somalijskoj vladi.

Ono je dodalo da je zbog nepopustljivosti terorista koji su tri i po godine odbijali svake pregovore i držali Aleksa u nehumanim uslovima isplanirana i sprovedena akcija za pokušaj njegovog spašavanja.

Francuski ministar odbran Žan-Iv Le Drian je održao konferenciju za štampu danas prije podne u Parizu, dan pošto je francuski predsjednik Fransoa Oland odobrio francusku vojnu intervenciju u Maliju, da pomognu vojnim snagama te sjeverozapadne afričke zemlje u borbi protiv islamista.

Somalijska islamistička grupa Al Šebab je međutim u svom saopštenju proslijeđenom agenciji Frans pres navela da je francuski talac još živ poslije neuspjele sinoćnje operacije francuskih komandosa da ga oslobode, ali da će mu biti suđeno "u naredna dva dana". Oni takođe tvrde da su zarobili jednog francuskog vojnika ranjenog u toj operaciji, kao i da su francuski komandosi zarobili i odveli "više" njihovig saboraca, ubijenih ili ranjenih u borbama.

"Ranjeni francuski vojnik je pod stražom mudžahedina, a Aleks je još bezbjedan i daleko od mjesta borbi", navodi se u saopštenju islamista.

Oni su dodali da mudžahedini Al Šebaba upozoravaju Francusku da će snositi "gorke posljedice" zbog ove vojne operacije kojom je uzaludno pokušano da se oslobodi talac kojeg drže više od tri godine.

Vojna intervencija protiv islamista u sjevernom Maliju ugroziće sigurnost državljana Francuske, upozorio je u danas i predstavnik islamističke grupe Ansar Dine.

"Biće posljedica ne samo po francuske taoce nego i za francuske državljane gdje god se oni nalazili u muslimanskom svijetu", rekao je Sanda Ould Boumama za Rojters. "Nastavićemo da se branimo i pružamo otpor. Spremni smo da umremo boreći se", dodao je.

Islamistička grupa Ansar Dine, čije je uporište u Timbuktuu, bliska je sa sjevernoafričkim krilom Al Kaide koje se bori protiv vlade Malija i francuskih snaga.

Francuska ima još osam talaca zarobljenih u zemljama podsaharske Afrike.

Francuski ministar odbrane je rekao da vojna intervencija u Maliju i noćašnja operacija komandosa francuske tajne službe u Somaliji, u kojoj je poginuo francuski talac, nemaju nikakve veze jedna s drugom.

"To su dvije operacije koje su potpuno nepovezane. Ona u Somaliji je mogla da se dogodi ranije, čak je i planirana za ranije ali su je omeli geografski, tehnički i meteorološki uslovi. Prema tome nema nikakve veze, tim prije što francuska intervencija u Maliju, kao što znate, nije bila planirana unaprijed", rekao je francuski ministar odbrane.

Rusija:Operacije u Maliju treba da vode UN ili Afrička unija

Predstavnik Rusije za Afriku Mihail Margelov izjavio je danas da bi Ujedinjene nacije ili Afrička unija trebalo da vode operacije protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, nakon što je Francuska poslala svoje vojne snage da pomognu tamošnjim vlastima.

"Vjerujem da svaka vojna operacija u Africi može i treba da bude pod zastavama UN i Afričke unije", kazao je član Savjeta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta. Margelov je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti rekao da "niko osim Afrikanaca ne može niti treba da rješava probleme na tom kontinentu". Francuska je ove sedmice poslala svoje snage da pomognu vlastima Malija u suzbijanju ofanzive islamističkih boraca.

Zemlje članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOWAS) odobrile su ranije danas slanje svojih vojnika u Mali, ali nije precizirano koliko će vojnika i iz kojih zemalja biti poslato, niti koliko dugo će oni tamo ostati.

Galerija

Bonus video: