"Kenedija nije ubio samo Li Osvald..."

Robert F. Kenedi mlađi ne vjeruje da je samo jedan čovjek bio odgovoran za ubistvo njegovog strica, predsjednika Džona F. Kenedija
82 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 15:30h

Robert F. Kenedi mlađi je rekao da je njegov otac Robert, brat Džona Kenedija, smatrao da je izvještaj Vorenove komisije u kojem je ustanovljeno da je Harvi Li Osvald djelovao sam kada je ubio predsjednika Kenedija, loše odrađen.

Robert Kenedi mlađi i njegova sestra Rori govorili su o svojoj porodici sinoć u intervjuu pred publikom u emisiji Opre Vinfri u Dalasu. Ovaj intervju je početak događaja kojima će se ove godine obilježiti 50-ogodišnjica ubistva Džona Kenedija.

Njihov stric Džon F. Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. dok se vozio u službenom konvoju kroz Dalas.

Pet godina kasnije njihov otac Robert (Bob) Kenedi je ubijen u hotelu u Los Anđelesu dok je slavio pobjedu na primarnim izborima za predsjedničkog kandidata demokratske stranke u Kaliforniji.

Robert F. Kenedi džunior je rekao da je njegov otac godinu dana pokušavao da se pomiri sa smrću svog brata, i da je mislio da je izvještaj Vorenove Komisije urađen "nesolidno" kao i da on sam dovodi u pitanje taj izvještaj.

"Mislim da u ovom trenutku postoje vrlo, vrlo ubjedljivi dokazi da se nije radilo samo o jednom čovjeku koji je pucao", rekao je on, ali nije rekao šta misli da se dogodilo. Upitan da li vjeruje da je njegov otac, koji je bio državni tužilac u vrijeme ubistva njegovog brata, osjećao određenu krivicu jer je mislio da je možda postojala neka veza između ubistva i njegove vrlo agresivne borbe protiv organizovanog kriminala, mlađi Kenedi je odgovorio potvrdno.

"Mislim da je to tačno. Govorio je o tome. Javno je podržavao izvještaj Vorenove komisije ali privatno je o njemu bio kritičan", rekao je nećak Džona Kenedija.

Rekao je i da je njegov otac naložio istražiteljima da ispitaju ubistvo i da su našli da su podaci o telefonskim pozivima između Osvalda i vlasnika noćnog kluba, Džeka Rubija, koji je ubio Osvalda dva dana poslije ubistva Kenedija, bili "kao inventar" imena mafijaških vođa, koje je vlada istraživala.

Galerija

Bonus video: