EU pomaže Haiti sa 30.5 miliona eura

Haiti je najveći uživalac humanitarne pomoći EU u Latinskoj Americi i na Karibima, sa više od 260 miliona eura koje je dobio od 1995. do danas
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 17:45h

Evropska unija izdvojila je još 30,5 miliona eura pomoći Haitiju, tri godine nakon što je ovu karipsku državu opustošio katastrofalni zemljotres.

U zemljotresu jačine sedam stepeni po Rihteru, koji je 12. januara 2010. pogodio Haiti, poginulo je oko 250.000 ljudi, a više stotina hiljada još teško žive, izloženi talasu kriminala, epidemiji kolere i uraganima.

"EU je i dalje posvećena pomaganju Haićana i rekonstrukciji zemlje", izjavila je Kristalina Georgijeva, komesar EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize.

"Potrebno je da nastavimo sa našim naporima i pružimo Haitiju šansu da se oporavi i rekonstruiše kao zemlja koja će biti mnogo jača nego što je bila prije zemljotresa", dodala je Georgijeva uoči posete Haitiju, ovog vikenda.

Haiti je najveći uživalac humanitarne pomoći EU u Latinskoj Americi i na Karibima, sa više od 260 miliona eura koje je dobio od 1995. do danas, podsjeća AFP.

Bonus video: