Vlada Tunisa očekuje 10 miliona eura od prodaje Ben Alijeve imovine

"Bivša vladajuća porodica je tokom godina sakupila pravo bogatstvo koje će sada dobro doći različitim projektima za razvoj"
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 16:09h

Već su prošle dvije godine od kada je Zin al Abidin Ben Ali pobjegao iz Tunisa. Luksuzne predmete koje je prikupio tokom 20 godina svoje vladavine morao je da ostavi u zemlji. Sada se sve to nudi na aukciji.

Nakon što je porodica Ben Alija pobjegla iz zemlje, pripadnici opozicije i članovi ondašnje prelazne vlade ušli su njihovu palatu i tamo zatekli pravo bogatstvo. Luksuzni namještaj, nakit, odjeća, cipele i koješta drugo odmah su zaplijenjeni i proglašeni vlasništvom države.

Frans24: Umro bivši predsjednik Tunisa Ben Ali >>>

Neki od tih predmeta su odmah smješteni u muzeje, ali se veliki dio nekadašnjeg bogatstva sada nudi na prodaju; prije svega skupocjeni satovi, zlatne figurice, skupi persijski tepisi i odjeća svjetskih dizajnera. Novac od aukcije namijenjen je državnoj blagajni, koja je u Tunisu ionako hronično prazna.

"Ali, prodaja nije glavni i jedini cilj ove prodajne izložbe. Prije svega smo željeli da svima pokažemo šta je prije dvije godine pronađeno u palatama. I sami smo bili šokirani nevjerovatnom količinom stvari”, priča žena koja vodi ovu izložbu u glavnom gradu zemlje, u Tunisu.

Ona dodaje da je bivša vladajuća porodica tokom godina sakupila pravo bogatstvo koje će sada dobro doći različitim projektima za razvoj.

Ulaznica za izložbu na kojoj se održava i aukcija košta 30 dinara, odnosno 15 eura što je za građane ove zemlje zapravo jako mnogo. Pa ipak, mnogi Tunižani dolaze vođeni prije svega željom da vide gdje je odlazio novac tokom 23 godine vladavine Ben Alija.

U vitrinama i na policama mogu da vide cipele iz radionica i ateljea poznatih dizajnera, cijena ručnih torbica na aukciji počinje od 150 eura.

Ali, rijetki su oni koji sebi mogu da priušte ovakvu kupovinu.

"Samo sam željela da vidim čega ima, ništa neću kupiti. Ionako ne volim da nosim već nošene stvari, pogotovo ne one bivše First Lady Tunisa”, kaže jedna posjetiteljka.

Međutim, na blagajni se ipak mogu vidjeti i domaći kupci; pripadnici srednje klase koji su pronašli nešto za sebe. Ipak, ne žele da o tome govore otvoreno.

"Željeli smo da svima pokažemo šta je prije dvije godine pronađeno u palatama. I sami smo bili šokirani nevjerovatnom količinom stvari

"Već sam dva puta bio na ovoj izložbi. Čestitam organizatorima na izvrsnoj organizaciji prodaje", kaže on i dodaje da su na njega poseban utisak ostavile niske cijene koje su u prosjeku za oko četvrtinu niže od uobičajenih.

Nakon prodaje nakita, odjeće i cipela, od kojih neki koštaju i do 2.500 eura, sredinom januara će biti otvorena aukcija automobila iz garaže bivšeg vladara. Osim Porschea, jednog Aston Marina i Lamborghinija, na prodaju će biti i Maybach. Sva vozila su posebno opremljena prema individualnim željama obitelji Ben Alija. Prema riječima organizatora prodajne izložbe, interes je već sada velik. Recimo, Žan Todt, šef Međunarodnog saveza motociklista je već najavio da želi da kupi Maybach.

Vlada u Tunisu se nada da će prodajom bivše imovine Ben Alija zaraditi oko 10 miliona eura koji će dobro doći državnoj blagajni u ovoj godini.

S obzirom na kritičnu ekonomsku situaciju u zemlji, taj iznos i nije tako velik. Vlada računa sa mnogo većim prihodima od prodaje raznih preduzeća, prije svega onih telekomunikacionih koja su se nekad takođe nalazila u rukama bivšeg predsjednika.

Još kada bi na račun države bio uplaćen i sav novac porodice Ali koji se trenutno nalazi na računima 25 različitih zemalja… Na to će građani Tunisa vjerovatno morati da čekaju još dugo...

Galerija

Bonus video: