Netanjahuove šanse na izborima ugrožava ultradesnica

Na predstojećim izborima u Izraelu nacionalno-religiozne partije mogle bi da ostvare veliki uspjeh na izborima i sada se utrkuju u tome koja će iznijeti što radikalnije stavove
58 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 13:43h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dugo je važio za sigurnog pobjednika parlamentarnih izbora najavljenih za 22. januar ove godine, ali njegovu pobjedu sada ugrožava ne ljevica, već ultradesnica, ocjenjuje danas Dojče vele (DW).

Prema ocjeni DW, nacionalno-religiozne partije mogle bi da ostvare veliki uspjeh na izborima i sada se utrkuju u tome koja će iznijeti što radikalnije stavove. Od nedavno je načeta i do sada tabu tema - rješavanje krize na Bliskom istoku koje podrazumijeva uspostavljanje države za Palestince.

Ultradesničar Moše Feiglin tako predlaže da svakom Palestincu koji dobrovoljno napusti Zapadnu obalu, bude isplaćeno i do pola miliona dolara. Jair Šamir, kandidat desničarske stranke "Naš dom Izrael" savjetuje svima da dobro pogledaju kartu i da će im odmah biti jasno da tu nema mjesta za još jednu državu.

Ultraortodoksna "Šaas" partija strahuje da bi Netanjahu mogao da uđe u koaliciju sa ljevicom i upozorava kako bi to ugrozilo religiozne vrijednosti u Izraelu.

U analizi se ukazuje i na stranku "Jevrejski dom" multimilionera Naftala Beneta koji je posebno omiljen među mlađim , desničarski orijentisanim Izraelcima. Ankete pokazuju da je u veoma kratkom vremenu od nule došao do zavidnog povjerenja birača koje bi moglo da mu donese 18 mjesta u Knesetu (izraelski parlament). Benet neće moći da sruši premijera Netanjahua, ali, kako ocjenjuje DW, ugrožava vladajuću koaliciju koja je već izgubila 10 mjesta.

Benet, sin useljenika iz SAD, bio je predsjedavajući udruženja jevrejskih useljenika na Zapadnoj obali i odbija rješenje koje podrazumijeva uspostavljanje palestinske države.

U međuvremenu, predstavnici partija lijevog centra zbunjuju potencijalne birače najavama o raznim mogućim koalicijama i različitim izjavama o tome da li bi mogli da uđu u koaliciju sa premijerom Netanjahuom.

Radnička partija je to kategorično odbacila, ali to se moće i promijeniti. Ankete pokazuju da bi ta stranka mogla da dobije 15 mjesta u Knesetu. Cipi Livni, bivša ministarka spoljnjih poslova, sa svojom novoformiranom strankom "Pokret" mogla bi da osvoji pet do 11 mjesta u parlamentu. Ali nedavno je u drugi plan postavila lični uspjeh. Ona tvrdi da je mnogo važnije da birači daju glas "bilo kojoj stranci lijevog centra".

Tri nedjelje uoči izbora 31 odsto birača još ne zna za koga će glasati. Od svih učesnika izbora, DW dodaje, ljevičarska stranka "Merec" je gotovo jedina stranka koja zagovara kraj okupacije palestinskih teritorija i mir. Prema anketama, ona bi mogla da osvoji pet mjesta u parlamentu.

Galerija

Bonus video: