Vjetar popustio, borba s vatrenom stihijom se nastavlja

U 130 požara izgorjelo je 350.000 hektara šume, makije, polja i pašnjaka u Novom Južnom Velsu, najgušće naseljenoj državi u zemlji
193 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 15:57h

Australijske vatrogasne ekipe i danas su se neumorno borile s požarima koji su zahvatili ovaj kontinent. Vatrogasci ulažu maksimalne napore da stabilizuju većinu požara prije predviđenog povratka visokih temperatura koje bi im mogle otežati zadatak.

Požari haraju čitavim komntinentom, naročito na istoku i jugu zemlje, oko Sidneja i Kanbere, gdje temperatura premašuje 40 stepeni Celzijusa.

Požari, vidljivi iz svemira, progutali su i stotinjak naselja na tasmanijskom ostrvu.

U 130 požara izgorjelo je 350.000 hektara šume, makije, polja i pašnjaka u Novom Južnom Velsu, najgušće naseljenoj državi u zemlji. Danas je javljeno da najmanje još 15 žarišta još uvijek nije pod kontrolom. Uginule su hiljade ovaca.

U požarima do sada nije bilo ljudskih žrtava. U srijedu se živa u termometru neznato spustila, pa su vatrogasci mogli na trenutak odahnuti. Međutim, za petak se ponovo predviđa porast temperature.

"Pokušavamo da stavimo pod kontrolu što veći broj požara i da stabilizujemoi stanje prije povratka vrućeg i suvog vremena", rekao je vođa vatrogasne službe za ruralna područja u Novom Južnom Velsu, Šejn Ficsimons.

"Tješi nas jedino to što se ne očekuje jači vjetar", dodao je.

U Tasmaniji, gdje je u požarima stradalo nekoliko ribarskih sela, dvoje staraca su spasili svojih petoro unuka, od dvije do jedanaest godina, tako što su skočili u more i ostali u vodi dok vatrena stihija nije popustila.

Iako je većina požara buknula spontano, u Sidneju je sud saslušao troje tinejdžera zbog podmetanja požara, a jedan je muškarac optužen za slučajno izazivanje požara zbog iskrenja električne mješalice.

Australija zadnjih godina, kao i ostatak planete, ima sve više problema sa požarima. Godine 2009. u požaru koji je buknuo kao posljedica nevremena u državi Viktorija poginulo je 173 ljudi.

Galerija

Bonus video: