Ričard Nikson iz drugog ugla: Borac za životnu sredinu i prava žena

Analitičari ABC-a hvale Niksonovu spoljnu politiku iz tog perioda, posebno otopljavanje prema Kini i SSSR-u
229 pregleda 0 komentar(a)
Ričard Nikson, Foto: Telegraph.co.uk
Ričard Nikson, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 10.01.2013. 09:26h

Nasljeđe nekadašnjeg predsjednika SAD Ričarda Niksona nije samo afera prisluškivanja "Votergejt", već i krupne promjene u spoljnim poslovima SAD, utemeljenje propisa o zaštiti životne sredine, čak i unaprjeđenje prava žena, objavila je mreža "Ej-Bi-Si" (ABC) povodom stotinu godina od rođenja Niksona.

Nikson važi i za osnivača Agencije za zaštitu životne sredine i inicijatora donošenja brojnih propisa iz te oblasti

"Ostavka je prvo na šta Amerikanci pomisle kada se pomene Nikson, 37. američki predsjednik", rekao je izvještač ABC-a iz Bijele kuće iz Niksonove ere Donald Fulsom, autor knjige "Niksonove najmračnije tajne".

Međutim, ABC već kao drugo po redu Niksonovo nasljeđe ističe normalizaciju odnosa sa Kinom i Sovjetskim Savezom i njegove značajne posjete tim zemljama 1972. godine.

Analitičari ABC-a hvale Niksonovu spoljnu politiku iz tog perioda, posebno otopljavanje prema Kini i SSSR-u, a najdalje ide baš Donald Fulsom, inače oštar Niksonov kritičar, koji kaže da je Nikson, u stvari, okončao hladni rat.

Podržao ženske sportske timove

Nikson važi i za osnivača Agencije za zaštitu životne sredine i inicijatora donošenja brojnih propisa iz te oblasti, što je, po ocjeni ABC-a, od izuzetnog značaja za životnu sredinu u SAD.

Bio je poslanik, potpredsjednik SAD od 1953. do 1961. i predsednik SAD od 1969. do 1974.

Iako ga smatraju odgovornim za produžavanje rata u Vijetnamu, Nikson je u stvari uradio suprotno, odnosno okončao nepopularni sistem regrutacije u SAD, 1969. godine.

Malo kome u SAD je poznato da je Nikson potpisao zakon kojim se ženski sportski timovi izjednačavaju u pravima sa muškim pri finansiranju iz javnih fondova, prenosi ABC.

Ričard Nikson rođen je na 9. januara 1913. godine na farmi u Jorba Lindi u Kaliforniji, a umro je 22. aprila 1994.

Bio je poslanik, potpredsjednik SAD od 1953. do 1961. i predsednik SAD od 1969. do 1974. kada je podnio ostavku zbog odgovornosti za aferu prisluškivanja političkih protivnika.

Bonus video: