Odložena inauguracija Čavesa

Državni vrh Venuecele pozvao je građane da masovno iskažu podršku oboljelom predsjedniku Čavesu i okupe se 10. januara
0 komentar(a)
Molitva Ugo Čaves, Nikaragva, Foto: Beta/AP
Molitva Ugo Čaves, Nikaragva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.01.2013. 09:55h

Predsjednik Venecuele Ugo Čaves neće biti u stanju da se vrati u Karakas, gdje 10. januara treba da položi zakletvu, pa će inauguracija biti odloženo za neki kasniji datum, saopštio je predsjednik skupštine Venecuele Diosdado Kabeljo.

Kabeljo je u skupštini pročitao pismo potpredsjednika Nikolasa Madura, u kojem se navodi da, prema mišljenju doktora, Čaves, koji je operisan na Kubi, neće moći da se vrati u Venecuelu do četvrtka kada treba da položi zakletvu.

Državni vrh Venuecele pozvao je građane da masovno iskažu podršku oboljelom predsjedniku Čavesu i okupe se 10. januara, na dan kada bi trebalo da se održi njegova inauguracija.

Kabeljo, koji je na čelu Čavesove Partije ujedinjenih socijalista Venecuele, najavio je da će masovnom skupu prisustvovati i šefovi nekih država i vlada.

Sve glasnije kritike

Vlasti u Venecueli su se posljednjih dana suočavale sa sve glasnijim kritikama zbog planova da na neodređeno vrijeme odlože Čavesovu inauguraciju sve dok on ne bude bio u stanju da položi zakletvu, a u ponedjeljak je i katolička crkva upozorila vladu da bi kršenje Ustava bilo "moralno neprihvatljivo".

Kapriles, koji je izgubio od Čavesa na izborima u oktobru prošle godine, naglasio je da "institucije moraju da odgovore na ovaj konflikt"

Rješenje ovog spora zatražio je u i vođa venecuelanske opozicije Enrike Kapriles, koji je pozvao Vrhovni sud da odluči da li bi inauguracija bolesnog predsjednika Čavesa mogla da bude odložena.

Prema ustavu, novi izbori moraju da budu održani u roku od 30 dana, ako izabrani predsjednik umre ili nije u stanju da obavlja dužnost, prije nego što je preuzeo mjesto šefa države ili u prve četiri godine šestogodišnjeg mandata.

Kapriles, koji je izgubio od Čavesa na izborima u oktobru prošle godine, naglasio je da "institucije moraju da odgovore na ovaj konflikt" i pozvao latinoameričke lidere da ne učestvuju na skupu zakazanom za četvrtak.

"Ne podliježite igri"

Za sada su svoje učešće potvrdili samo urugvajski predsjednik Evo Morales i šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patino.

Čaves, koji boluje od raka, nalazi se u Havani, gdje je 11. decembra četvrti put operisan

Kapriles je pozvao regionalne lidere da ne podliježu "igri jedne političke partije", misleći na vladajuću stranku Venecuele, Partiju ujedinjenih socijalista. On je po imenu pomenuo predsjednike Argentine, Brazila, Kolumbije, Bolivije i Ekvadora.

Glavna opoziciona koalicija u Venecueli zatražila je i podršku međunarodnih organizacija.

Čaves, koji boluje od raka, nalazi se u Havani, gdje je 11. decembra četvrti put operisan, poslije čega je dobio plućnu infekciju.

Bonus video: