Stručnjak za borbu protiv terorizma novi direktor CIA

Jedan zvaničnik Obamine administracije rekao je da će predsjednik formalno danas saopštiti da imenuje i Čaka Hejgela za sekretara za odbranu
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2013. 13:41h

Američki predsjednik Barak Obama imenovaće Džona Brenana za sljedećeg direktora Centralne obavještajne agencije (CIA).

Brenan, veteran sa stažom od 25 godina u obavještajnoj agenciji, trenutno je glavni savjetnik Obame za pitanja borbe protiv terorizma. Bijela kuća je navela da će predsjednik kasnije danas zvanično saopštiti nominaciju Brenana.

Jedan zvaničnik Obamine administracije rekao je da će predsjednik formalno danas saopštiti da imenuje i Čaka Hejgela za sekretara za odbranu. Obje nominacije mora da potvrdi i Senat, prenijela je agencija AP.

Obama je razmatrao mogućnost da predloži Brenana za prvog čovjeka CIA 2008. Medjutim, Brenan je povukao svoje ime zbog pitanja o njegovoj umiješanosti u uvođenje novih tehnika ispitivanja zarobljenika dok je radio u toj špijunskoj agenciji tokom mandata Džordža Buša.

Brenan je negirao umiješanost u kontraverzne tehnika ispitivanja, uključujući potapanje glava ispitanika u vodu, i govorio poslije protiv takvih tehnika.

Čak Hejgel je opet, i prije nagovještaja nominacije, kritikovan od strane nekih republikanaca iz Kongresa, koji kažu da je ovaj bivši republikanske senator nastrojen protiv Izraela i da je mek prema Iranu.

Galerija

Bonus video: