Indija: Presuda optuženima za silovanje po ubrzanom postupku

Pred dolazak optuženih, neki advokati su u krcatoj sudnici vikali na svoje kolege koje su prihvatile da budu u timu odbrane
2 komentar(a)
Indija suđenje, Foto: Beta/AP
Indija suđenje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.01.2013. 13:55h

Petorica optuženih za silovanje i ubistvo mlade Indijke u autobusu u Nju Delhiju stigli su u sud na saslušanje iza zatvorenih vrata, uz jake mjere bezbjednosti.

Zvanično im je pročitana optužnica, a sljedeće ročište je 10. januara, u novoformiranom sudu gdje će se presuda donijeti po ubrzanom postupku.

Uprkos tome što je odlučeno da saslušanje bude zatvoreno za javnost, okupio se veliki broj ljudi, ima mnogo policije, a u zgradi Okružnog suda je velika gužva. Kako javlja CNN, situacija je napeta.

Pred dolazak optuženih, neki advokati su u krcatoj sudnici vikali na svoje kolege koje su prihvatile da budu u timu odbrane osumnjičenih za silovanje.

"Ne smijete braniti te varvare", viknuo je jedan mladi advokat, član lokalne advokatske komore koja je odlučila da ne zastupa nikoga od optuženih.

Prvi dan suđenja prati veliki broj lokalnih i stranih izvještača, a BBC ističe da je sudsko vijeće zatražilo da cio proces bude zatvoren za javnost.

"Jasno je da ne žele da svaki dan bude ovakav haos", naveo je izvještač britanske kuće.

Pet muškaraca je optuženo sa ubistvo, silovanje i otmicu, zbog čega im prijeti smrtna kazna, a šesta uhapšena osoba će izaći pred sud za maljoletnike koji će utvrditi njegovu starost. On tvrdi da ima 17 godina i zato nije danas izveden pred sud sa ostalima.

Bonus video: