Venecuela: Opozicija poziva na proteste zbog kršenja Ustava

Vlada Venecuele međutim smatra da će Čaves koji je hospitalizovan na Kubi, moći da polaže zakletvu za treći šestogodišnji mandat
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2013. 11:03h

Opozicija Venecuele pozvala je danas svoje pristalice na demonstracije kako bi predsjednik parlamenta privremeno preuzeo funkciju šefa države 10. januara ako Ugo Čaves ne bude mogao da polaže zakletvu zbog bolesti.

"Narod bi trebalo da se pripremi da izađe na proteste i pobuni se protiv kršenja Ustava", rekao je privatnoj televiziji Globovižen opozicioni poslanik Hulio Borhes.

On je ukazao na "veoma jasno pravilo u Ustavu - kada izabrani predsjednik ne može da polaže zakletvu pred poslanicima, onda je druga izabrana osoba, odnosno predsjednik Nacionalne skupštine taj koji treba da preuzme funkciju šefa".

Vlada Venecuele međutim smatra da će Čaves koji je hospitalizovan na Kubi, moći da polaže zakletvu za treći šestogodišnji mandat pred Vrhovnim sudom čim mu zdravstveno stanje to dozvoli.

Diosdado Kasbelo reizabran je u subotu za predsjednika parlamenta. Ovaj 49-godišnji bivši vojnik od početka je vjeran slejdbenik Čavesa.

Ugo Čaves (58) izabran je u oktobru 2012. po treći put za šefa države. On je, međutim, u decembru otišao na Kubu gde je operisan po četvrti put pošto mu je dijagnostikovan rak u predjelu karlice.

U posljednje vrijeme u javnosti se dosta spekulisalo o Čavesovom zdravstvenom stanju, a pretpostavke su se kretale od toga da je mrtav, do toga da uopšte i nije bolestan i da je sve dio velike manipulacije.

Glavni tužilac: Čavez će ostati šef države

Venecuelanski lider Ugo Čaves ostaće šef države, čak i ako zbog zdravstvenog stanja ne bude u mogućnosti da 10. januara u Karakasu prisustvuje sopstvenoj inauguraciji, izjavila je danas glavni tužilac Venecuele Silija Flores.

"Presudni datum je 7. oktobar (datum kad su održani predsjedničkih izbori), kada je narod izrazio svoju volju i zaštitio suverenitet. Ustav je utvrdio formalnosti za preuzimanje predsjedničkih ovlašćenja, ali to nije odlučujuće za reizabranog predsjednika - rekla je Flores u intervjuu latinoameričkoj televiziji "Telesur" a prenosi RIA Novosti.

Floresova je rekla da postoji "velika razlika" između prvi put izabranog kandidata i predsjednika koji nastavlja da obavlja dužnost šefa države.

Prema njenim riječima, u slučaju da Čaves ne bude mogao da 10. januara položi zakletvu u parlamentu, to može da učini pred Vrhovnim sudom "kasnije, kada to dozvole njegovi ljekari".

Ranije je i potpredsjednik Venecuele Nikolas Maduro, kojeg je Čaves imenovao za nasljednika i koji je suprug Floresove, rekao da inauguracija može da bude odložena.

Glavni tužilac je odbacila kao besmilene zahtjeve opozicije da se održe novi izbori.

"Oni pokušavaju da love u mutnom, da destabilizuju stanje kako bi postigli ono što nisu mogli na izborima ", rekla je Floresova.

Galerija

Bonus video: