Sara Netanjahu optužena za pronevjeru: Naložila osoblju da naručuje skupa jela?

Optužnica je podignuta pošto je Sara Netanjahu odbila da tužiocima prizna krivicu i da državi vrati nepotrebno potrošeni novac
2 komentar(a)
Sara Netanjahu, Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Sara Netanjahu, Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2018. 15:00h

Protiv Sare Netanjahu, supruge premijera Izraela, danas je podignuta optužnica zbog sistematske pronevjere stotina hiljada šekela (desetina hiljada dolara) za obroke u premijerskoj rezidenciji.

U jerusalimskom Okružnom sudu optužnica je podignuta i protiv bivšeg zamjenika generalnog direktora premijerovog kabineta Ezre Saidofa.

Optuženi su za tešku prevaru i iznevjeravanje povjerenja, prenose izraelski mediji.

Tužilaštvo je navelo da je Sara Netanjahu od 2010. do 2013. godine naložila osoblju u rezidenciji da naruči jela ukupne vrijednosti 100.000 dolara iz skupih restorana, iako rezidencija ima kuvara, te je zabranjeno poručivanje hrane spolja, što je premijerova supruga znala.

Optužnica je podignuta pošto je Sara Netanjahu odbila da tužiocima prizna krivicu i da državi vrati nepotrebno potrošeni novac.

Za sada se ne zna kada će biti suđenje, a maksimalna kazna je pet godina zatvora.

Istraga je pokrenuta 2015. godine pošto je državna kontrola u rezidenciji utvrdila niz nepravilnosti, uključujući falsifikovanje broja gostiju, angažovanje osobe da se stara o ostarjelom ocu Sare Netanjahu, kao i jednog člana Netanjahuove stranke, uprkos zabrani unajmljivanja partijskih aktivista.

Očekuje se da optužnica potvrdi da bračni par Netanjahu vodi skup način života, dok se već dugo tvrdi da Sara Netanjaha zlostavlja osoblje i da živi ekstravagantno.

Sud je 2016. godine presudio da je maltretirala jednog zaposlenog i da mora da plati 42.000 dolara odštete.

Sam premijer je takođe suočen s nekoliko policijskih istraga zbog sumnji na korupciju, ali on poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je njegova porodica na meti političkog "lova na vještice".