Pristalice Fataha organizovale skup u Gazi

Više desetina hiljada pristalica palestinskog pokreta Fatah okupilo se danas u Gazi, inače snažnom uporištu rivalskog pokreta Hamas, prvi put od 2007. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 20:50h

Skup su odobrile Hamasove vlasti u Gazi, što bi moglo da se protumači kao novi pokušaj pomirenja između dvije palestinske frakcije poslije sukoba Hamasa i Izraela u novembru i uspješnih diplomatskih poteza Fataha u UN.

Posljednjih godina bilo je organizovano više rundi pregovora između Hamasa i Fataha u pokušaju da se dođe do pomirenja i dogovora o podjeli vlasti.

Fatahove pristalice nosile su danas u Gazi svoje žute zastave i partijske slogane.

Poslije više od pet godina to je bilo prvo okupljanje Fataha u Gazi. Skupu nije prisustvovao palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji ima vlast na Zapadnoj obali, ali se okupljenima obratio preko velikog ekrana poručivši da "nema zamjene za nacionalno jedinstvo".

Premijer Ismail Hanije, član Hamasa, poslao je poruku pristalicama Fataha u kojoj kaže da se nada da će moći zajedno da rade kao predstavnici palestinskog naroda. Hanije je pozvao Abasa telefonom da mu čestita na organizaciji skupa, a palestinski predsjednik je zahvalio Hamasu zbog toga što je omogućio da se skup održi.

Galerija

Bonus video: