Liban zatražio pomoć međunarodne zajednice

Suočeni sa sve većim prilivom izbjeglica iz Sirije, Savjet ministara Libana zatražio pomoć od arapskih i drugih prijateljskih zemalja
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 20:10h

Libanska vlada, podijeljena u vezi sa sirijskim sukobom, odlučila je da pozove arapske i prijateljske zemlje da joj olakšaju teret prihvatanja 125.000 sirijskih izbjeglica na svom tlu.

Savjet ministara je u četvrtak donio niz mjera za pomoć sirijskim izbjeglicama.

Savjet se obavezao da će "pozvati zemlje donatore da uplate novac obećan Libanu i pokrenu diplomatsku kampanju kako bi potakli arapske i prijateljske zemlje da s Libanom podijele teret u finansijskom i logističkom smislu", navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak kasno naveče.

"Vlada je odlučila da pozove Arapsku ligu i međunarodne organizacije da se hitno okupe kako bi im objasnila stanje izbjeglica", navodi se u saopštenju.

Liban, koji je tri decenije bio pod političkim i vojnim tutorstvom Damaska, duboko je podijeljen u vezi s krizom u Siriji.

Članovi vlade su tražili zatvaranje granice tvrdeći da priliv izbjeglica ima negativne posljedice za ekonomiju i krhku libansku političku ravnotežu, ali su ovaj predlog odbacili neki članovi vlade.

Ministri iz Slobodne patiotske struje Majkla Aouna, hrišćanskog lidera povezanog s libanskim Hezbolahom bliskim Damasku, odbacili su plan koji je usvojila vlada tvrdeći da Liban nema kapacitete potrebne za prihvat izbjeglica.

Prema podacima UN-a, 125.000 Sirijaca našlo je utočište u Libanu otkako su prije 21 mjesec počeli sukobi, dok libanske vlasti navode da ih ima 200.000.

Galerija

Bonus video: