Zapad zabrinut zbog dugoročnih ciljeva sirijske opozicije

Opšte je mišljenje da bi se mnogi Sirijci "udružili i sa đavolom samo da uklone Bašara al-Asada", rekla je novinarka Debora Amos
1 komentar(a)
Debora Amos, Foto: Flickr.com
Debora Amos, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 04.01.2013. 18:11h

Sve veća zabrinutost zbog mogućih dugoročnih ciljeva nekih djelova sirijskih opozicionih snaga mogla bi da rezultira postepenim a na kraju i potpunim uskraćivanjem podrške međunarodne zajednice, ocijenili su iz CNN-a u današnjoj analizi stanja u Siriji.

CNN takvu ocjenu temelji na izjavama Debore Amos, dopisnice američke radio stanice NPR, koje je dala po povratku s 40-dnevnog izvještavanja u sjevernoj Siriji.

"Mislim da je tamo u toku neka vrsta dogovora kako pobunjenici ne bi baš potpuno pobijedili u ratu nego dovoljno potisnuli snage režima kako bi ga primorale na pregovore", izjavila je Amos u CNN-ovoj emisiji "World Report This Week".

Zapad brinu pobunjeničke grupe kao što je al-Nusra, koju su SAD prošlog mjeseca svrstale u red terorističkih organizacija iako većina analitičara tvrdi da su pripadnici al-Nusre među najboljim borcima protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Opšte je mišljenje da bi se mnogi Sirijci "udružili i sa đavolom samo da uklone Bašara al-Asada", rekla je Amos.

Reporterka je posebno istakla nevjericu koja vlada u sirijskom narodu povodom neaktivnosti međunarodne zajednice, pri čemu se svi pitaju zašto se režimu prijeti vojnom intervencijom ukoliko upotrijebi hemijsko oružje, a sa druge strane mu se dopušta da ubije sto ljudi koji čekaju u redu za benzin ili hljeb.

"Nema nikakvih pravila", rekla je Amos. "U Iraku smo barem znali gdje trebamo da budemo. Sad vidim da su u nekim gradovima bombardovana mjesta na kojima sam bila prije dvije nedjelje, za koje sam mislila da su sigurna kad sam prelazila granicu. Sve češće shvaćam da u Siriji nema sigurnih područja", rekla je Amos za CNN.

Bonus video: