Izrael zabranio premršave manekenke

Zakon koji je parlament odobrio u martu zahtijeva da manekenke imaju indeks tjelesne mase najmanje 18,5
2 komentar(a)
mršava manekenka, Foto: Villagefashion.wordpress.com
mršava manekenka, Foto: Villagefashion.wordpress.com
Ažurirano: 03.01.2013. 20:43h

Mršavost nije više "in" u modnoj industriji u Izraelu, pošto je s početkom nove godine stupio na snagu zakon kojim se reklamiranje zabranjuje manekenkama koje nemaju dovoljno kilograma.

Zakon koji je parlament odobrio u martu zahtijeva da manekenke imaju indeks tjelesne mase najmanje 18,5. To se smatra minimumom za zdravu osobu, javio je Tanjug.

Sve češće pojave poremećaja u ishrani u izraelskom društvu, posebno među mladim djevojkama, podstakle su dvoje članova Likuda da predlože nacrt zakona kojim bi se spriječilo da modna idustrija promoviše nezdrava ženska tijela, podsjećaju izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da oko 125.000 žena u Izraelu pati od poremećaja u ishrani. Međutim, poznavaoci prilika kažu da se radi o problemu o kome se ne govori i da je takvih osoba čak oko pola miliona. Fenomen zahtijeva posebnu brigu zbog toga što pogađa prije svega mlade ljude.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da oko 125.000 žena u Izraelu pati od poremećaja u ishrani

"Znamo da se svake godine 1.500 novih mališana i tinejdžera pridružuje krugu poremećaja u ishrani. Deset procenata mlade generacije pati od toga i s obzirom da ta dobna grupa obuhvata 250.000 tinejdžera, 10 procenata je ogroman broj", rekla je poslanik Rahel Adato.

Na osnovu zakona, oni koji digitalno mijenjaju fotografije kako bi "odstranili" neželjene kilograme manekenkama, moraju jasno da označe rezultat kako bi se stavilo do znanja da se radi o fotoshopu.

Cilj je da djevojke koje to gledaju znaju da nije tako u stvarnosti i da se to ne može postići dijetom. Predviđeno je da grupe za ljudska prava, a ne vlada, podnose tužbe protiv onih koji krše zakon, a uspjeh incijative će se pratiti kroz globalnu modnu idustriju kako bi se vidjelo da li su modne piste u New Yorku, Milanu i drugim prijestolnicama mode prihvatile iste mjere.

Bonus video: