22 mjesec sukoba

Sirija: Pobunjenici nastavili napade na vojni aerodrom

Sirijski pobunjenici su danas nastavili ofenzivu na sjeveru zemlje, gdje pokušavaju da zauzmu vojni aerodrom, dan pošto je UN objavio podatak o više od 60.000 mrtvih u 21-mjesečnom sukobu.
0 komentar(a)
Sirija, Asadove trupe, Foto: Rojter
Sirija, Asadove trupe, Foto: Rojter
Ažurirano: 03.01.2013. 17:49h

Broj od 60.000 mrtvih od početka sukoba u Siriji, za koji je Navi Pilaj, UN-ova visoka predstavnik za ljudska prava, rekla da je "puno veći nego što se očekivalo i zaista je nevjerovatan", objavljen je u srijedu, na početku nove godine koja je u Siriji počela s nasiljem i gdje zbog podijeljenosti međunarodne zajednice još nije pronađeno političko rješenje.

Karim Bitar, direktor odsjeka za istraživanje u Institutu za međunarodna i strateška istraživanja (IRIS) rekao je da taj broj možda "neće biti presudan na diplomatskom nivou".

"Sve velesile imaju svoje ciljeve i izgleda da su zaključile kako su rizici intervencije veći od eventualnih prednosti, dakle ne mislim da će taj novi podatak podstaknuti odlučniji međunarodni odgovor", ocijenio je.

Ovaj stručnjak za Bliski istok ističe: "...svijet kao da je omamljen, neosjetljiv je za ovoliki broj stradalih ljudi. Ovo brojanje polako se pretvara u okrutno suvoparnu statistiku, svakim danom je 150 do 200 mrtvih više. Kao što je Staljin imao običaj a kaže - "jedan mrtav je tragedija, milion mrtvih je statistika".

U srijedu je u Siriji poginulo još 219 ljudi, među kojima 102 u Damasku i u njegovim predgrađima, gdje je avijacija izvela više ubojitih napada, po informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) koji se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara širom zemlje.

Nasilje je u 2012. odnijelo osam puta više života nego u 2011., po podacima ove nevladine organizacije.

Sirija je ušla u građanski rat pošto se narodna pobuna koju je režim žestoko gušio, militarizovala pa sada u sukobima učestvuju vojska i dezerteri kojima pomažu naoružani civili i militantni islamisti iz inostranstva.

SOHR je pobrojao i identifikovao više od 46.000 mrtvih u 21 mjesec dugom sukobu, ali nije uračunala i hiljade nestalih i zatvorenih ni većinu mrtvih među "šabihama", milicijom režima Bašara al-Asada, kao ni strane borce.

Siriji prijeti podjela

Šef libanskog pokreta Hezbolah Hasan Nasralah, koji podržava režim u Damasku, ocijenio je danas da Siriji prijeti podjela, prenijela je danas televizija Hezbolaha El Manar.

"Naš suštinski stav je odbijanje bilo kakve vrste podjele bilo koje arapske ili muslimanske zemlje. Pozivamo na ujedinjenje tih zemalja... od Jemena, Iraka do Sirije, kojoj je ta prijetnja najviše prisutna", rekao je Nasralah.

Slovenija priznala sirijsku opoizicju kao legitimnu

Slovenija je danas priznala Nacionalnu koaliciju sirijske opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, saopštila je Vlada u Ljubljani.

"Slovenija je odlučila da prizna Nacionalnu koaliciju sirijske revolucije i opozicionih snaga kao (jedinog) legitimnog predstavnika sirijskog naroda", saopsstila je Vlada.

"Predsjednik Bašar al-Asad je izgubio sav legitimitet za nastavak vladanja Sirijom, a Nacionalna koalicija se pokazala kao povjerenja vrijedan i kompetentan partner u razgovorima sa međunarodnom zajednicom", ocjenjuje se u saopštenju.

Ljubljana je uz to podržala napore međunarodnog izaslanika Lahdara Brahimija za okončanje sukoba u Siriji.

Preporučujemo za Vas