Indija: Zvanična optužnica za ubistvo, otmicu i silovanje

Petorica muškaraca koji su 16. decembra brutalno silovali i pretukli studentkinju medicine u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi zvanično optuženi za ubistvo, otmicu i silovanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 16:18h

"Podigli smo optužnicu protiv petorice muškaraca", rekao je policijski inspektor pred novootvorenim sudom u Nju Delhiju, koji će, po ubrzanoj proceduri, ubuduće da vodi postupke za zločine nad ženama.

On je rekao, kako je i ranije najavljeno, da će policija tražiti smrtnu kaznu za pet od ukupno šest optuženih članova bande.

Optuženi su vozač autobusa Ram Sing (33), njegov brat Mukeš Sing (26) koji čisti autobuse u istoj kompaniji, zatim prodavac voća Pavan Gupta (19), perač autobusa Akšaj Sing (24) i instruktor fitnesa Vinaj Šarma (20).

Šestom nasilniku, koji ima 17 godina, sudiće sud za maloljetnike budući da indijski zakoni isključuju mogućnost da osobe ispod 18 godina mogu da budu gonjene za ubistvo.

Maksimalna kazna u njegovom slučaju je zatvaranje na najviše tri godine u ustanovu pod nadzorom. Optuženi nisu danas bili prisutni u sudnici u momentu kad je novinarima dozvoljeno da uđu.

U optužnici je navedeno najmanje sedam tačaka optužbe, uključujući ubistvo, otmicu, silovanje, pljačkanje i pokušaj uništavanja dokaza, prenosi AFP. Oni su optuženi da su satima silovali 23. godišnju devojku i tukli njenog pratioca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi da bi ih potom izbacili na ulicu.

Djevojka je od zadobijenih povreda preminula, a ovaj zločin i njena smrt su ujedinili cijelu zemlju u pozivima da se žene u Indiji bolje zaštite i uvede stroža kaznena politika za prestupnike.

Vlasti nisu saopštile ime žrtve, pa je tako djevojka postala bezimeni simbol nasilja nad ženama u Indiji.

Iz udruženja advokata u Nju Delhiju juče je saopšteno da nijedan njihov član neće da zastupa optužene jer su "odlučili da ostanu po strani kako bi osigurali brzu pravdu". Sada je na vlastima da imenuju branioce za optužene. Novo ročiste u ovom procesu zakazano je za 5. januar.

Novi zakon neće mimoići nikoga

Danas se očekuje i odluka indijskog Vrhovnog suda o eventualnoj suspenziji svih poslanika suočenih sa krivičnim gonjenjem zbog zločina nad ženama. Riječ je o šest državnih poslanika koji su suočeni sa optužbama za silovanje i dvojici poslanika na nacionalnom nivou koji se terete za druge zločine nad ženama.

U proteklih pet godina, na listama političkih partija širom Indije našla su se imena 260 kandidata kojima treba da bude suđeno za neke od zločina nad ženama, prenose agencije.

Nekoliko hiljada žena učestvovalo je juče u maršu solidarnosti sa preminulom djevojkom ispred memorijalnog centra u kome se nalazi grob Mahatme Gandija.

Suočena sa zahtjevima javnosti da učini više kako bi spriječila nasilje, vlada je prije dva dana formirala radnu grupu koja će nadgledati da li policija adekvatno radi na zaštiti djevojaka i žena.

Galerija

Bonus video: