Krvavi dan u Siriji

Ratni zločini, mučenje zarobljenika, bombardovanje i poginuli civili, crna je slika Sirije poslednjih dana. U Damasku se vode žestoke borbe, a zbog sukoba u i blizu Alepa zatvoreni su aerodromi u tom gradu.
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2013. 15:45h

Još jedan ratni zločin u Siriji. Pripadnici sirijske vojske zarobili su nekoliko pobunjenika u Damasku koje su nakon mučenja surovo ubili. Na snimku, koji se pojavio na internetu, vide se trojica mrtvih pobunjenika krvavih glava i zavezanih ruku.

U Siriji u kojoj se ne nazire kraj ratu i sukobima, pripadnici sirijske vojske i pobunjenici surovo se obračunavaju sa protivnicima, a sve su češći primjeri mučenja zarobljenika i njihovo ubijanje.

Avioni sirijske vojske pogodili su benzinsku stanicu u Damasku. Najmanje 30 ljudi poginulo je u napadu, prenosi Rojters.

Nešto prije vazdušnog udara gorivo je tek stiglo na pumpu, pa se stvorila velika gužva.

"Prebrojao sam najmanje 30 tijela. Bila su izgorjela i unakažena", kaže jedan opozicioni aktivista.

Sirijska vojska je avionima gađala pobunjeničke položaje blizu Damaska. U napadu sirijskih MIG-ova poginulo je nekoliko desetina civila, od čega su većina bili djeca.

Žestoke borbe vode se u Daraji, predgrađu Damaska. Daraja se nalazi blizu kvarta u kome je strateška vazduhoplovna baza i kancelarije vlade. Borbe u Daraji su bile tako jake, da su se eksplozije mogle čuti i u centralnim djelovima prijestonice.

Opservatorija za zaštitu ljudskih prava je saopštila da su ratni avioni sirijske vojske bombardovali danas Daraju, a državna novinska agencija SANA prenosi da su vojnici ubili "desetine terorista" u tom i obližnjim naseljima.

Zbog sukoba vladinih trupa i pobunjenika međunarodni aerodrom u najvećem sirijskom gradu Alepu morao je da bude zatvoren, a žestoke bitke vode se i u predgrađima glavnog grada Damaska.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštila je da je aerodrom zatvoren kasno sinoć zbog borbi oko baze brigade sirijske vojske koja štiti međunarodni aerodrom Alepo.

"Žestoke borbe vode se oko brigade 80. Aerodrom je zatvoren od juče", rekao je prvi čovjek Opservatorije, Rami Abdul-Rahman. Sirijska vlada nije komentarisala zatvaranje aerodroma.

Pobunjenici su upozorili da će na njihovoj meti biti i civilni i vojni avioni koji koriste aerodrom u Alepu, navodeći da režim koristi civilne avione za prevoz zaliha i naoružanja.

Pobunjenici su napali još tri aerodroma u oblasti Alepa, uključujući i jednu helikoptersku bazu, nedaleko od turske granice.

Opozicija, koja pokušava da svrgne sirijskog predsjednika Bašara el Asada, od ljetos se bori za kontrolu nad Alepom, i u međuvremenu je osvojila velike djelove teritorije u istoimenoj provinciji, zapadno i sjeverno od grada uz tursku granicu.

Galerija

Bonus video: