SAD usvojanjem budžeta za 2013. izbjegle "fiskalnu liticu"

Podršku budžetu je dalo 257 kongresmena, dok je 167 glasalo protiv, čime je ostvaran "teško stečeni politički trijumf"
1 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.01.2013. 08:34h

Predstavnički dom američkog Kongres većinom glasova usvojio je budžet za 2013. i, iako je bilo teško postići kompromis demokrata i republikanaca, dogovorom u posljednjem trenutku izbjegnuta takozvana "fiskalna litica", u koje je mogla da upadne ekonomija Sjedinjenih Američkih Država.

Podršku budžetu je dalo 257 kongresmena, dok je 167 glasalo protiv, čime je ostvaran "teško stečeni politički trijumf" za američkog predsjednika Barak Obamu, manje od dva mjeseca od reizbora, ističu agencije.

Utorak, prvi dan nove godine, u SAD je bio neradni dan, ali su kongresmeni imali vremena samo do srijede da zvanično usvoje budžet i automatski stave van snage vanredne mjere.

Prethodno je uoči samog dočeka Nove godine, i Senat odobrio predlog budžeta sa 89 glasova "za" i osam "protiv", što je omogućilo zadržavanje niske poreske stope za srednju klasu koja je na snazi bila u posljednjih 10 godina i poveća poreze za bogate.

Iz Bijele kuće oglasio se predsjednik Obama, koji je izjavio da je "zahvaljujući glasovima republikanaca i demokrata u Kongresu prošao zakon o budžetu, koji će podići poreze najbogatijima za dva odsto i spriječiti povećanje poreza koje bi moglo da vrati (američku) ekonomiju u recesiju'', prenijela je agencija AP.

Američki predsjednik je prekinuo odmor na Havajima da bi se vratio u Bijelu kuću i nadgledao dogovore oko usvajanja američkog budžeta za narednu godinu, u posljednji čas, slično kao i prošle godine.

Bonus video: