NA POSMATRANJU

Hilari Klinton u bolnici zbog krvnog ugruška

Ozbiljnost ugruška "zavisi od toga gdje se on nalazi", kazao je neurolog Golam Montamedi
3 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Foreignpolicy.com
Hilari Klinton, Foto: Foreignpolicy.com
Ažurirano: 31.12.2012. 11:09h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton smještena je u bolnicu u Njujorku zbog krvnog ugruška nastalog uslijed potresa mozga koji je imala ranije ovog mjeseca, javile su svetske agencije.

Ljekari su ugrušak pronašli u nedjelju prilikom kontrole, naveo je njen portparol Filip Rejns. On nije želio da precizira mjesto na kojem se ugrušak nalazi i kazao je da Klintonova uzima antikoagulanse i da će biti u bolnici na posmatranju najmanje 48 sati.

"Ljekari će nastaviti da prate njeno stanje. Odlučiće o narednim koracima", naveo je Rejns u saopštenju.

Hilari Klinton (65) je doživjela potres mozga prilikom pada u kući sredinom decembra, dok se oporavljala od stomačnog virusa zbog kojeg je dehidrirala. Zbog pada je otkazala putovanja u Sjevernu Afriku i na Bliski istok.

Ozbiljnost ugruška "zavisi od toga gdje se on nalazi", kazao je neurolog Golam Montamedi iz univerzitetske bolnice Džordžtaun koji nije u ljekarskom timu Hilari Klinton.

Ugrušci u nogama, česti posle dužeg boravka u postelji, nisu opasni i liječe se šestomjesečnom terapijom antikoagulansima.

Ugrušak u plućima ili mozgu znatno je ozbiljniji. Ugrušci u plućima, koji se nazivaju i plućne embolije, mogu da budu smrtonosni, a ugrušak u mozgu može da prouzrokuje moždani udar.

Preporučujemo za Vas