Indija i Venecuela nisu slavile Novu godinu

Porodica djevojke iz Indije koja je preminula od posljedica višestrukog brutalnog silovanja zatražila je smrtnu kaznu za optužene
9 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2013. 07:47h

Vlasti Venecuele otkazale su sve zakazane javne proslave dočeka Nove godine, pošto su državni mediji sa zabrinutošću prenijeli novo saopštenje vlade da se zdravstveno stanje predsjednika Uga Čavesa pogoršalo.

Ulice Karakasa su opustjele, dok naslovne strane državnih listova prenose da je Čaves doživio "nove komplikacije" poslije respiratorne infekcije i operacije kancera u decembru u Havani.

Ranije je njegov zamjenik Nikolas Maduro pozvao na molitve za Čavesov život, navodeći da je došlo do komplikacija vezanih za njegovo zdravlje.

Indija u žalosti

Hiljade ljudi izašlo je na ulice Nju Delhija, nakon što je kremirano tijelo studentkinje, koja je umrla u subotu nakon brutalnog grupnog silovanja u autobusu prije dvije nedjelje.

Demonstranti su oštrije propise i zakone, kao i kaznu za napadače i nasilnike prema ženama. Policija je u pripravnosti, iako su protesti mirni.

U međuvremenu, u Indiji su novogodišnje proslave svedene na minimum dok zemlja žali zbog smrti nesretne djevojke. Vojska je otkazala sve zvanične proslave u zemlji, a to se posebno odnosi na države Pundžab i Harjana.

Hoteli, klubovi, firme, kao i poznate ličnosti najavili su da će ili otkazati ili svesti na minimum planirane proslave povodom dočeka Nove godine.

Porodica traži smrtnu kaznu

Porodica djevojke iz Indije koja je preminula od posljedica višestrukog brutalnog silovanja zatražila je smrtnu kaznu za optužene za ovaj zločin.

Porodica je, u intervjuu listu "Indijski ekspres", prvi put iznijela u javnost traumu kroz koju prolazi od kada je 23. godišnja djevojka silovana i pretučena da bi, od teških povreda organa, preminula u bolnici u Singapuru.

Porodica žrtve traži za šestoricu optuženih muškaraca smrtnu kaznu, koji su, u međuvremenu, optuženi za ubistvo. "Borba je tek počela. Želimo da optuženi budu obješeni i za to ćemo se boriti - do kraja", rekao je u intervjuu žrtvin brat.

Otac djevojke, čije ime nije saopšteno i koja je postala bezimeni simbol nasilja nad ženama u toj zemlji, kazao je da su svi članovi porodice u dubokoj žalosti.

"Moja supruga je iscrpljena. Mislim da nije spremna da se suoči sa šokom zbog smrti ćerke. U prekidima je plakala u subotu (kad je djevojka preminula u bolnici), ali postalo je gore na povratku kući", rekao je on za list.

Otac, koji je uz druge članove porodice bio uz postelju svoje ćerke dok se nalazila na intenzivnoj njezi u bolnici, rekao je da se i on bori da prihvati vijest da ona nije više živa. "Suviše je bolno. Još nisam ušao u njenu sobu. Ona je rođena u ovoj kući, njene knjige, odjeća, sve je ovdje", rekao je on.

"Teško mi je da povjerujem da nikad više neću čuti njen glas, da mi nikada više neće čitati knjige na engleskom jeziku", kazao je otac djevojke, koja je, kako navode njeni prijatelji, trebalo da se uda za dva mjeseca.

Kako prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si , u Nju Delhiju su se i danas okupili demonstranti koji su svakodnevno na ulicama indijske prijestonice od kada je javnost saznala za ovaj slučaj. Silovanje djevojke je izazvalo masovne proteste građana i nacionalnu debatu o načinima da se spriječi nasilje protiv žena.

U međuvremenu je uspostavljena nova telefonska linija za pomoć ženama u nevolji koja će biti povezana sa svim policijskim stanicama u prijestonici. Vlasti su obećale da će "vrlo brzo biti preduzeti čvrsti koraci" u cilju zaštite žena u indijskoj prijestonici

Djevojku su 16. decembra silovala šestorica pripadnika jedne bande u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnom šipkom i izbacili ih iz autobusa.

U isto vreme i vlasti Venecuele otkazale su sve zakazane javne proslave dočeka Nove godine, pošto su državni mediji sa zabrinutošću preneli saopštenje vlade da se zdravstveno stanje predsednika Uga Čavesa pogoršalo. Ulice Karakasa su opustele, dok naslovne strane državnih listova prenose da je Čaves doživeo "nove komplikacije" posle respiratorne infekcije i operacije kancera u decembru u Havani.

Galerija

Bonus video: