Afere,napadi, ostavke: Njima je presjela 2012.

„Hafington post“ je napravio listu od deset onih koji će se nesumnjivo nerado sjećati godine za nama
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 17:36h

Ako mislite da vam je ova godina bila loša, razvedrite se – ovim momcima je možda bila još gora. Mnogo gora.

Dok je 2012. nekim svjetskim liderima donijela uspjeh i radost – poput reizabranog predsjednika SAD Baraka Obame i novog šefa Francuske Fransoa Olanda – „Hafington post“ je napravio listu od deset onih koji će se nesumnjivo nerado sjećati godine za nama.

Mahmud Ahmadinedžad

Čak ni Ahmadinedžad ovih dana nije mogao da izvuče svoj karakteristični osmijeh nakon veoma javnih razmirica sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem i iranskim parlamentom.

Ove tenzije došle su usred stalnih zahtjeva za opoziv sa mjesta predsjednika i javnih ispitivanja njegovog ekonomskog učinka, te izraelskih prijetnji da će udariti na iranska nuklearna postrojenja.

Bo Silaj

Kao ključni član Komunističke partije Kine, Bo Silaj je nekada bio politička zvijezda u usponu sa svijetlom budućnošću pred sobom – dok njegov šef policije Vang Liđun nije počeo da tvrdi da je Boova žena Gu Kailaj umiješana u ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda.

Gu je osuđena na uslovnu smrtnu kaznu, a Bo je izbačen iz vodećih državnih struktura.

Dionkunda Traore

Prelazni lider Malija Dionkunda Traore očekivao je izvjesno poštovanje, ili makar malo vjetra u leđa nakon ceremonije na kojoj je položio zakletvu.

Umjesto toga, grupa gnjevnih demonstranata mu je demolirala kancelariju i žestoko ga pretukla ostavivši ga u nesvijesti.

Dejvid Petreus

„Potrebne su godine da se nešto izgradi, a samo nekoliko sekundi da se to sruši“, upravo ova izreka se može primijeniti na slučaj američkog vojnog vođe i šefa obavještajne službe Dejvida Petreusa.

Ovaj izuzetno cijenjeni američki general sa četiri zvjezdice priznao je u novembru da je imao vanbračnu vezu sa autorkom svoje biografije Paolom Brodvel. Skandal je rezultirao Petreusovom ostavkom na mjesto direktora CIA-e.

Nikola Sarkozi

Sarkozi ne samo da je na izborima izgubio mjesto predsjednika Francuske, nego se uhvatio u koštac sa nizom kontroverzi i skandala oko finansiranja kampanje, uključujući i optužbe da je finansijski iskoristio 90-godišnju nasljednicu „Loreala“ Lilijan Betankur.

Prema nalazima istrage, Betankur je Sarkoziju donirala čak 150.000 eura u gotovini za predizbornu kampanju 2007.

Mohamed Uld Abdel Aziz

Predsjednik Mauritanije je vjerovatno doživio najveći šok u životu kada je ranjen iz vatrenog oružja u, kako su njegovi zvaničnici naveli, nesrećnom slučaju sa nervoznim vojnikom.

Lider je završio u bolnici, a kasnije je prebačen u Francusku radi operacije.

Rupert i Džejms Mardok

Temelji njihove, kako se činilo, nedodirljive novinske imperije gotovo su se urušili nakon izvještaja da su Mardokovi britanski listovi podmićivali policiju i hakovali poruke hiljada ljudi, među kojima su bili i političari, članovi kraljevske porodice, poznate ličnosti, pa čak i jedna ubijena učenica.

Frančesko Sketino

Kapetan luksuznog kruzera „Kosta konkordija“, koji se nasukao i prevrnuo kod italijanske obale, stvarno je loše počeo ovu godinu pošto su ga sudski zvaničnici direktno okrivili za niz grešaka, kašnjenja i kršenja pravila bezbjednosti koji su doveli do tragične smrti 32 ljudi.

Džulijan Asanž

Progonjen optužbama za silovanje i seksualno napastvovanje u Švedskoj, osnivač Vikiliksa je potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje.

Prema riječima ekvadorskog ambasadora tamo je dobio infekciju pluća.

Lens Armstrong

Kao nekome ko se izborio sa rakom i ko je sedam puta osvojio biciklističku trku „Tur de Frans“, Armstrongu je bilo lako da pridobije naklonost javnosti. Međutim, 2012. su mu oduzete titule, zabranjeno mu je da se bavi biciklizmom, a sponzori su mu okrenuli leđa pošto je proglašen krivim za sistemsko dopingovanje tokom karijere.

Galerija

Bonus video: