SLAVOJ ŽIŽEK

"O demokratija! Svi će doživjeti orgazam pa hajde da je donesemo do što više ljudi"

Razmišljanje počinje onda kada se postave teška pitanja poput toga šta se stvarno odlučuje
4 komentar(a)
Slavoj Zizek, Foto: Boris Pejović
Slavoj Zizek, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2012. 21:24h

"Borat filozofije", "Elvis teorije kulture" su titule kojih se jedan od najvećih svjetskih filozofa, Slavoj Žižek gnuša.

Iako je svepriustan i "selebriti", Žižek ostaje duhovni vođa letargične evropske ljevice, a to je titula koju drži već 25 godina.

"Forin Polisi" ga je nedavno uvrstio među 100 najvećih mislilaca svijeta u 2012. godini, ali Žižek ne želi da komentariše to što je na listi. već se pita zašto je prvo mjesto pripalo "onoj djevojci iz Mjanmara (Ang San Su Ći)

Žižek je u intervjuu za "Salon" istakao da nema nište protiv liderke mjanmarske opozicije, ali ukazuje na to da ona nije mislilac već samo pokušava da donese demokratiju u tu zemlju.

"Ok, to je lijepa stvar. Ali ne možete ideal prihvatiti kao idealan. O demokratija! Svi će doživjeti orgazam pa hajde da je donesemo do što više ljudi", ironično komentariše Žižek.

On kaže da razmišljanje počinje onda kada se postave teška pitanja poput toga šta se stvarno odlučuje u demokratskom procesu.

Zabranio bi Facebook i Twiitter

Žižek priznaje da flertuje sa "klovnovskim imidžom" kako vole da ga novinaru prikažu, jer se plaši da bi ljudima bio dosadan kada bi vidjeli koliko je stvarno depresivan u pravom životu.

Slavni filozof ističe da zato puno vremena provodi skrivajući "pravog sebe" i da nije slučajno što bi zabranio "rijaliti" emisije na TV-u, ali i Facebook i Twitter.

"Jedine fotografije sebe koje imam su one na dokumentima, kao na mom pasošu", kaže Žižek.

Komentarišući svoju popularnost Žižek kaže da je i Hegel rekao da je popularnost rezultat toga što filozof uspije da artikuliše duh vremena. "Čak i kad te ljudi ne razumiju, oni to osjećaju", dodaje Žižek.

Intervju zaključuje time što kaže da se od istorijskih ličnosti može poistovjetiti sa Robespjerom i donekle Lenjinom.