Obama: Masakr u Njutaunu je najgori dan mog predsjedničkog mandata

Obama je skeptičan prema predlogu Američkog udruženja za oružje koje prevenciju tragedija poput one u Njutaunu vidi u slanju još oružja u škole
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 19:27h

Američki predsjednik Barak Obama se još jednom osvrnuo na jednu od najvećih tragedija u SAD-u - pokolj kojeg je poremećeni mladić Adam Lanza počinio u osnovnoj školi Sandi Huk u Njutaunu. Rekao je da je to bio najgori dan od kako je postao predsjednik SAD.

U intervjuu Dejvidu Gregoriju za NBC-jev "Meet the Press", Obama je, osim o trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, porezima, opasnosti da SAD padne u krizu i tako cijeli svijet iznova gurne u još dublju ekonomsku krizu, te takozvanoj "fiskalnoj litici", govorio i o novom zakonu o oružju i kazao da se nada da će izmjene zakona i pojačana kontrola spriječiti u budućnosti tragedije poput one u Njutaunu.

YouTube

"To je bio najgori dan mog predsjedničkog mandata i to je nešto što ne želim da vidim ponovo", rekao je on.

Obama je skeptičan prema predlogu Američkog udruženja za oružje koje prevenciju tragedija poput one u Njutaunu vidi u slanju još oružja u škole - postavljanju naoružanog obezbjeđenja u sve obrazovne ustanove:

"Skeptičan sam prema mišljenju da je jedini odgovor na ovaj problem donošenje još oružja u škole, a mislim da je i većina američkih državljana skeptična prema tome da će to riješiti naš problem. Poenta je da se ovo neće riješiti osim ako Amerikanci ne shvate koliko je to bitno".

Galerija

Bonus video: