Postoji li budućnost za djecu rođenu u "crvenim četvrtima"

"Mnoga od ove djece su prekinula školovanje. Bilo gdje da se nalaze, svuda osjećaju stigmu svog porijekla"
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 17:17h

"Jugnu" je naziv mjesečnog časopisa u kojem svoje tekstove, slike i pjesme mogu da objave samo djeca indijskih prostitutki. Oni na taj način stiču samopouzdanje koje im je neophodno da napuste sredinu u kojoj su rođeni.

Desetogodišnja Farzana sjedi na podu i crta jednog ljekara u bolnici dok obilazi pacijente. Trinaestogodišnji Haidar piše kako zamišlja svoju budućnost u kojoj će po zanimanju biti inženjer. Četrnaestogodišnja Neeta za to vrijeme sastavlja pjesmu koja govori o ptici koja živi u kavezu i sanja o slobodi.

Farzana, Haidar i Neeta samo su neka od djece koja su rođena i koja su svoj život do sada provela u siromašnoj četvrti u gradu Muafarpuru u saveznoj državi Bihar u Indiji.

Njihove su majke prostitutke, očevi nepoznati. U tzv. "crvenoj četvrti" gdje žive, od nedavno se redovno sastaju u improvizovanim prostorijama nevladine organizacije Parham (Zastava) i tu crtaju, pišu, razgovaraju…

Majke prostitutke, očevi nepoznati, a djeca se u tzv. "crvenoj četvrti" gdje žive, od nedavno redovno sastaju u improvizovanim prostorijama nevladine organizacije Parham (Zastava) i tu crtaju, pišu, razgovaraju…

Riječ je časopisu čiji je izdavač organizacija Parham a u kojoj svoje radove mogu da objave samo oni koji žive u "crvenoj četvrti" i okolini.

Po pravilu, svako izdanje ovog lista sastoji se od oko 32 fotokopije crteža mališana, njihovih tekstova, priča njihovih majki, ali i izvještaja saradnika i aktivista organizacije Parham.

Cilj rada te organizacije je da djevojčicama ponudi neku drugu životnu perspektivu od one njihovih majki, a dječacima da otvori mogućnosti za put koji ne vodi u kriminal – kao što je to najčešće slučaj.

"Mnoga od ove djece su prekinula školovanje. Bilo gdje da se nalaze, svuda osjećaju stigmu svog porijekla. Rad u našim novinama pomaže im u otkrivanju talenata koje imaju, pruža im mogućnost eksperimentisanja kao i prostor za planiranje neke drugačije budućnosti, izvan četvrti u kojoj žive", objašnjava Naseema koja vodi projekat.

"Mnoge žene ne pronalaze nikakve druge mogućnosti za rad i zarađivanje osim u prostituciji. Ove "crvene četvrti" su stvarno "crne rupe" indijskog društva, a naš časopis im želi pomoći da isplivaju odavde"

"Mnoge žene ne pronalaze nikakve druge mogućnosti za rad i zarađivanje osim u prostituciji. Ove "crvene četvrti" su stvarno "crne rupe" indijskog društva, a naš časopis im želi pomoći da isplivaju odavde", kaže Nikhat.

Radom i korisnošću ove organizacije zadovoljan je i upravnik lokalne kancelarije Crvenog krsta, Pareš Prasad Singh.

"Jugnu dokazuje koliko sposobnosti i talenata ova djeca u suštini posjeduju. Zaista bi bila prava šteta da zauvijek ostanu "zarobljena" u četvrti u kojoj trenutno žive“, kaže on.

I zaista. Mališani već sada imaju sasvim drugačije planove i snove o svojoj budućnosti. Tako Farzana koja pohađa 4. razred osnovne škole kaže da će kada "bude velika neće više živjeti ovdje gdje živi sada".

"Želim da studiram medicinu i postati ljekar. Drugi će me poštovati kao i moju majku", kaže ova djevojčica.

Njena majka, Ruksana vjeruje u kćerkinu viziju budućnosti i u njene snove.

"Optimistična sam i vjerujem da će se njeni snovi ispuniti. „Jugnu“ joj je već pomogao, pronašla je hrabrost i vjeruje u sebe. Uvijek ću biti zahvalna saradnicima organizacije Parhem jer su mojoj kćerki pokazali put van bordela“, kaže Ruksana.

Galerija

Bonus video: