UBIJENI NA HODOČAŠĆU

U Pakistanu ubijeno 19 šiitskih hodočasnika

U autobusu uništenom u eksploziji koju je izazvao bombaš samoubica bilo je 40 hodočasnika koji su putovali za Iran, popularno odredište vjerskog turizma.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 10:27h

Najmanje 19 ljudi je poginulo, a 25 je ranjeno na jugozapadu Pakistana kada se bombaš-samoubica kamionetom punim eksploziva sudario sa autobusom sa šiitskim hodočasnicima, rekli su danas očevici i jedan lokalni zvaničnik.

Eksplozija je potpuno razorila jedan i oštetila drugi autobus sa šiitskim muslimanima.

Prema riječima jednog od očevidaca, u uništenom autobusu bilo je barem 40 hodočasnika koji su putovali za Iran, popularno odredište vjerskog turizma.

Drugi očevidac je kazao da je bombaš u pik-apu pretekao autobus, namjestio se ispred njega a onda naglo zakočio. Autobus je udario kamionet i uslijedila je velika eksplozija.

Stanje mnogih ranjenika je kritično, rekao je zvaničnik vlasti provincije Balučistan, u kojoj se napad juče dogodio.

U Pakistanu, a naročito u provinciji Balučistan, šiiti su na meti sunitskih muslimana kojih ih smatraju jereticima. Samo ove godine je ubiijeno oko 300 šiita, pokazuju podaci organizacije Hjuman rajts voč.

Šiiti čine 15 odsto pakistanskog stanovništva, a najviše ih je u Balučistanu. U Pakistanu živi oko 190 miliona ljudi.

Istog dana, u Balučistanu su nađena tijela 21 pripadnika plemenske parapolicije za koje se vjeruje da su ih oteli i pobili talibani, rekli su zvaničnici pakistanske vlade.

Talibani ubili 21 kidnapovanog pakistanskog vojnika

Talibani su ubili 21 pakistanskog vojnika, koji su oteti prije četiri dana na sjeverozapadu Pakistana, saopštili su pakistanski zvaničnici.

"Pronašli smo 21 tijelo izrešetano mecima pripadnika bezbjednosnih snaga u jednoj nenaseljenoj oblasti", izjavio je sinoć agenciji AFP zvaničnik lokalne vlade Navid Akbar.

Akbar je dodao da je jedan vojnik preživio, ali je ranjen, kao i da je još jedan uspio da pobjegne.

Oko 200 teško naoružanih ekstremista uletjelo je prije zore u četvrtak u dva kampa nedaleko od Pešavara i tom prilikom su oteli 21 vojnika.

Njihova tijela su pronađena na oko četiri kilometra od kampova.

Prema riječima drugog zvaničnika vlade, Gul Šehzad je rekao da su vlasti nešto prije ponoći po lokalnom vremenu dobile informacije da su na oko četiri kilometra od kampova neka tijela.

"Prije nego što su ubijeni, vojnicima su vezali ruke konopcem", kazao je Šehzad, dodajući da su talibani preuzeli odgovornost za otmicu.

Galerija