Obećavaju se promjene: Vrijeme je za seksualnu revoluciju

Problemi kao što su silovanje, ubistvo zbog miraza i čedomorstva rijetko su kada bili predmet političke rasprave na najvišem nivou u Indiji
3 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 15:10h

Djevojka čije je grupno silovanje izazvalo proteste i rijetku nacionalnu raspravu o nasilju nad ženama u Indiji, preminula je u subotu veče od zadobijenih povreda, a od vlade su juče stigla obećanja o konkretnim akcijama.

Neidentifikovana 23-godišnja studentkinja medicine zadobila je teške povrede mozga i unutrašnjih organa u napadu u Nju Delhiju 16. decembra, nakon kojeg je dobila infekciju pluća i abdomena i imala srčani udar. Preminula je u bolnici u Singapuru, gdje je u srijedu veče prebačena pošto je u jednoj lokalnoj bolnici imala tri operacije abdomena. Njeni unutrašnji organi uklonjeni su zbog povreda zadobijenih prilikom silovanja metalnom šipkom.

Žrtva i njen prijatelj su se vraćali iz bioskopa kada je grupa od šest muškaraca u autobusu počela da ih tuče metalnim šipkama i više puta su silovali djevojku. Oboje su izbačeni iz autobusa u pokretu. Njen prijatelj je preživio napad.

Nenasilne demonstracije održane su juče u Nju Delhiju i drugim indijskim gradovima kojima se vrši pritisak na vladu premijera Manmohana Singa da pooštri kazne za zločine nad ženama, prenio je Rojters.

Šest osumnjičenih u vezi sa napadom na studentkinju i njenog prijatelja uhapšeno je i optuženo za ubistvo, saopšteno je juče iz policije. Njima prijeti smrtna kazna.

Nadležni organi, zabrinuti zbog rekacije na vijest o smrti djevojke, rasporedili su hiljade policajaca, zatvorili 10 stanica metroa i zabranili kretanje motornim vozilima glavnim ulicama Nju Delhija, sa kojih demonstranti traže poboljšanje prava žena.

Uprkos naporima da se zatvori centar grada, više od 1.000 ljudi okupilo se na dvije lokacije. Neki demonstranti su tražili pravdu, drugi smrtnu kaznu za silovatelje.

Većina seksualnih napada u Indiji prođe neprijavljeno, mnogi prestupnici ne bivaju kažnjeni, a točak pravde se sporo okreće, upozoravaju aktivisti koji tvrde da vlada nije učinila dovoljno da osigura bezbjednost žena.

Politički lideri obećali su korake kojima će ispraviti „sramno ponašanje društva“ prema ženama u najvećoj demokratiji u svijetu.

„Nadam se da će kompletna politička klasa i građansko društvo zanemariti svoje ograničene interese i agende kako bi nam pomogli da postignemo rezultat koji svi priželjkujemo – da od Indije napravimo očigledno bolje i bezbjednije mjesto za žene“, navodi se u saopštenju premijera.

Istraživanje koje je u junu sprovela fondacija Tomson Rojters pokazala da je da Indija najgore mjesto na svijetu za žene zbog visoke stope čedomorstva, smrtnosti djece i ropstva.

Prema podacima Biroa za prijavljene zločine, broj prijavljenih slučajava silovanja porastao je gotovo 900 procenata u posljednjih 40 godina na čak 24.206 prošle godine (od čega samo četvrtina slučajeva završi presudom). Svakih 18 sati biva prijavljeno silovanje, alarmantni su podaci policije.

Studija o ravnopravnosti polova iz 2011. Međunarodnog centra za istraživanja o ženama pokazala je da je svaki četvrti Indijac počinio seksualno nasilje u nekom trenutku a da je svaki peti primorao svoju partnerku na seksualni odnos. Više od 65 odsto ispitanih Indijaca smatra da žene ponekad zaslužuju da dobiju batine, i da bi trebalo da tolerišu nasilje kako bi održale svoje porodice na okupu. „U Indiji, drevno pravilo ponašanja nalaže da muškarce i žene treba držati odvojeno. Zbog toga se na žene gleda samo kao na seksualne predmete“, rekla je za „Tajms Indija“ aktivistkinja Vibuti Patel.

Najuticajnija indijska političarka i predsjednica vladajuće Kongresne partije, Sonja Gandi, obratila se juče javnosti:

„Kao žena i kao majka, razumijem kako se demonstranti osjećaju“, rekla je. „Danas obećavamo da će žrtva dobiti pravdu“.

Problemi kao što su silovanje, ubistvo zbog miraza i čedomorstva rijetko su kada bili predmet političke rasprave na najvišem nivou u Indiji.

Analitičari smatraju da bi situaciju mogla promijeniti smrt djevojke koju su pojedini mediji nazvali „Amanat“, što na urduškom znači „blago“.

Provociraju „zapadnjačkim“ ponašanjem

Iako su su još 1960-ih izabrali ženu na čelu vlade i Indijke imaju pravo da rade, Indijci smatraju da one moraju da prihvate činjenicu da žive u krajnje patrijarhalnom društvu. T

o mišljenje dijele i indijski političari: Serija od gotovo 20 slučajeva silovanja u maloj sjevernoj indijskoj državi Harjana navela je ministarku Zapadnog Bengala, Mamatu Banerdžee, da za to okrivi sve veću komunikaciju između muškaraca i žena.

„To vam je poput otvorenog tržišta sa otvorenim mogućnostima“, požalila se. Jedan političar je sugerisao da ne zna zašto se pravi tolika fama oko problema jer je 90 odsto slučajeva silovanja dobrovoljno.

Političar nižeg ranga, Abidžit Muherdži, koji je i sin predsjednika Indije, ismijava demonstrante kao „istrošene“ žene koje se pretvaraju da su studentkinje.

Drugim riječima, žene izazivaju seksualno nasilje nepristojnom odjećom i ponašanjem, u „zapadnjačkom“ stilu. I druženje sa muškarcima se smatra nedoličnim.

Galerija

Bonus video: