Misterija Čaves: "Komandant" živ ili mrtav

Svakodnevno se može čuti da je Čavesu bolje, da mu je gore, da je već umro, da je cijela stvar zapravo zavjera
1 komentar(a)
Ugo Čaves, Foto: Rojters
Ugo Čaves, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.12.2012. 09:06h

Zdravstveno stanje venecuelanskog predsjednika Uga Čavesa glavna je tema na porodičnim večerama, u ćaskanjima na plaži, na društvenim mrežama, jednom riječju, širom Venecuele, otkako je prije dvije nedjelje otputovao na Kubu na hitnu operaciju tumora.

Svakodnevno se može čuti da je Čavesu bolje, da mu je gore, da je već umro, da je cijela stvar zapravo zavjera i da on nikada nije ni bio bolestan.

Sam Čaves, koji je nekada satima mogao da drži govore, otkako je otišao na Kubu nije se nijednom oglasio.

Vlada Venecuele prepustila je svojim građanima da spekulišu, što je dovelo do najnevjerovatnijih teorija zavjere

Njegovi saradnici su tokom prošle nedjelje stalno uvjeravali Venecuelance da se predsjednikovo stanje polako poboljšava i da će se on vratiti na čelo države, kojom upravlja već 14 godina.

Ali, kada će se vratiti, da li će biti dovoljno dobro da može da obavlja predsjedničku funkciju, koji tip raka ima, da li je uopšte moguće da bude izliječen, i ako nije, koliko mu je još vremena ostalo, pitanja su koja zanimaju javnost, no, za sada, na njih nema odgovora.

Teorije zavjere

Vlada Venecuele prepustila je svojim građanima da spekulišu, što je dovelo do najnevjerovatnijih teorija zavjere - od onih koji smatraju da nema dokaza da je Čaves uopšte još uvijek živ, do drugih koji tvrde da je njegova bolest izmišljena kako bi predsjednik pribavio dodatne simpatije.

Niko ne zna da li su Čavesovi zamjenici, koji su oduvijek radili u njegovoj sjenci, sposobni da vode zemlju

"Sve je od početka misterija. Svi vjeruju ono što žele, kada se radi o njegovom zdravlju", kaže Ismael Garsija, ljevičarski poslanik, koji je pripadao Čavesovoj stranci prije nego što je iz nje istupio prije nekoliko godina.

Neizvjesnost oko Čavesovog zdravstvenog stanja pojačana je i činjenicom da bi on trebalo da položi zakletvu za novi šestogodišnji predsjednički mandat 10. januara.

Vlada i opozicija ne slažu se oko toga šta bi trebalo da se desi ako se Čaves ne pojavi. Mimo toga, niko ne zna da li su Čavesovi zamjenici, koji su oduvijek radili u njegovoj sjenci, sposobni da vode zemlju zajednički, ako Čaves umre.

"Svi ćemo umrijeti prije Čavesa"

Kao i sve drugo u oštro podijeljenoj Venecueli, ono što ljudi vjeruju obično zavisi od toga kojoj političkoj opciji su odani.

"Čaves će preživjeti. On je veoma važan čovjek"

Čavesovi protivnici su uglavnom ubijeđeni da predsjednik ima neizlječivu vrstu raka, da to zna već dugo i da nije trebalo da učestvuje na predsjedničkim izborima u oktobru, na kojima je reizabran.

Njegove najodanije pristalice odbijaju da vjeruju da bi "komandant" mogao da umre.

"Čaves će preživjeti. On je veoma važan čovjek. On je promijenio svijet svojom ideologijom. Svi mi ćemo umrijeti pre Čavesa", smatra 48-godišnji građevinski radnik iz Karakasa, koji je prisustvovao misi na kojoj su se vjernici molili za venecuelanskog lidera.

Unutrašnje krvarenje i infekcija

Čaves (58) prvi put je operisan od neprecizirane vrste raka karlice u junu 2011. na Kubi, na koju se vratio ovog mjeseca, pošto je na kontrolnom pregledu utvrđeno da su mu se ponovo pojavile maligne ćelije u istom dijelu tijela iz koga su mu već u dva navrata otklonjeni tumori.

Na Badnje veče, Maduro je iznenadio Venecuelance objavom da je telefonom razgovarao sa Čavesom

Venecuelanski zvaničnici su naveli da je Čaves poslije šestosatne operacije 11. decembra pretrpio unutrašnje krvarenje, koje je zaustavljeno, i dobio je respiratornu infekciju.

Samo pet mjeseci ranije, Čaves je objavio da je izliječen od raka.

Međutim, priznao je koliko je njegova bolest ozbiljna time što je prije nego što je otputovao ovog mjeseca na Kubu imenovao potpredsjednika Nikolasa Maduru za svog nasljednika, pozvavši svoje pristalice da glasaju za njega ukoliko novi izbori budu neophodni.

"Šeta i vježba"

Doktori koji ne liječe Čavesa, prema dostupnim informacijama o njegovom zdravstvenom stanju, procijenili su da venecuelanski predsjednik najvjerovatnije ima neizlječivu vrstu raka, mada vlada iz Karakasa to nikada nije potvrdila.

"Mi smo sa tatom, KOJI JE ŽIV, koji se bori i oporavlja"

Na Badnje veče, Maduro je iznenadio Venecuelance objavom da je telefonom razgovarao sa Čavesom, i da predsjednik šeta i vježba. Bez dodatnih detalja, to je samo pokrenulo nove spekulacije.

"Mislim da on ne može da ustane da hoda. Osim... ako nema laži u ovim informacijama i operacija mu nije trajala šest sati... ali nešto mnogo jednostavnije, možda operacija od pola sata ili dva sata, nešto tako i da se sada oporavlja. To je moguće", rekao je specijalista za plućne bolesti iz bolnice u Karakasu.

Zbog mnogo sličnih spekulacija koje kolaju društvenim mrežama, preko Tvitera se iz Havane oglasila i Čavesova ćerka Marija Gabrijela.

"Poštujte moju porodicu i posebno poštujte moj narod. Dosta laži! Mi smo sa tatom, KOJI JE ŽIV, koji se bori i oporavlja. Bog je s njim", napisala je Marija Gabrijela.

Bonus video: