FBI dao na uvid novi dosije Merilin Monro

Dosije FBI-a o Merilin Monro otkriva razmjere praćenja glumice zbog svojih veza sa komunizmom u godinama koje su prethodile njenoj smrti
400 pregleda 1 komentar(a)
Merilin Monro, Foto: Glitterazi.com
Merilin Monro, Foto: Glitterazi.com
Ažurirano: 29.12.2012. 08:04h

Američka savezna policija (FBI) stavila je na uvid dosije o Merilin Monro koji je prethodno očistila od mnoštva redaktorskih intervencija na unose o praćenju glumice za koju se sumnjalo da je simpatizer komunista.

"Pričala nam je o svojoj privrženosti građanskim pravima, jednakosti za Afroamerikance"

Riječ je o dosijeu koji početkom godine nije mogao da bude lociran, ali je kasnije pronađen, a koji sadrži imena pojedinih glumičinih prijatelja i poznanika čije su aktivnosti izazivale pažnju tadašnjih vladinih zvaničnika.

Veći dio dosijea koji je dobila agencija Asošijeted pres odnosi se na glumičino putovanje u Meksiko 1962. i njeno prijateljstvo sa Frederikom Vanderbiltom Fildom, kog je njegova imućna porodica razbaštinila zbog ljevičarskih stavova. Fild je bio Merilinin vodič tokom putovanja koji je ona iskoristila za kupovinu namještaja za svoju novu kuću.

Veze sa komunizmom

Dosije FBI-a o Merilin Monro otkriva razmjere praćenja glumice zbog svojih veza sa komunizmom u godinama koje su prethodile njenoj smrti u avgustu 1962.

Početkom godine, AP je tražio otklanjanje redaktura iz glumičinog dosijea u okviru objavljivanja serije članaka

U svojoj autobiografiji "Od desnice do ljevice" (From Right to Left"), Fild je posvetio cijelo jedno poglavlje glumičinom boravku u Meksiku. On piše da su se on i njegova supruga družili sa Merilin, išli sa njom u kupovinu i na ručkove, ali politiku spominje tek usputno, u jednom pasusu o razgovoru koji su vodili za stolom.

"Govorila je uglavnom o sebi i nekim ljudima koji su joj bili važni. Pričala nam je o svojoj privrženosti građanskim pravima, jednakosti za Afroamerikance, kao i o svojem divljenju za dostignuća u Kini, o ljutnji zbog antikomunizma i Makartizma i mržnji prema direktoru FBI-a Edgaru Huveru", navodi Fild u svojoj knjizi.

Početkom godine, AP je tražio otklanjanje redaktura iz glumičinog dosijea u okviru objavljivanja serije članaka povodom 50-godišnjice njene smrti. FBI je tada saopštio da je dosije proslijedio Nacionalnom arhivu u Merilendu, ali su iz arhiva demantovali da su taj dokument primili.

Dokument FBI

Nekoliko mjeseci kasnije, FBI je objavio novu verziju dosijea iz kojeg su eliminisane na desetine redaktura.

Bonus video: