Umrla Indijka koju je silovala banda u autobusu

Djevojku su silovala šestorica muškaraca, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnom šipkom
57 pregleda 0 komentar(a)
demonstracije, Nju Delhi, Foto: Beta/AP
demonstracije, Nju Delhi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.12.2012. 08:20h

Devojka (23) koju je brutalno silovala banda u autobusu u Nju Delhiju preminula je u bolnici u Singapuru, javio je “Skaj njuz”.

Mlada Indijka, žrtva višestrukog silovanja i prebijanja u Nju Delhiju, preminula je u bolnici "Maut Elizabet", gdje se liječila tokom posljednja dva dana od teških povreda organa.

"Veoma smo tužni što moramo da objavimo da je pacijentkinja umrla u 04.45 sati po lokalnom vremenu", izjavio je direktor bolnice Kelvin Koh.

Silovanje i brutalno prebijanje studentkinje 16. decembra izazvalo je masovne proteste u Delhiju i drugim gradovima Indije

Pored djevojke su bili članovi njene porodice i predstavnici indijske Visoke komisije, rekao je Koh i naveo da su ljekari i osoblje bolnice uz porodicu umrle djevojke.

"Uprkos svim naporima osmočlanog tima specijalista u bolnici Mount Elizabet da održe njeno stanje stabilnim, ono se neprekidno pogoršavalo ova dva dana", rekao je Loh i dodao da je djevojka imala teške povrede tijela i mozga.

Silovatelji optuženi za ubistvo, prijeti im smrtna kazna

Indijska policija optužila je danas za ubistvo šestoricu muškaraca koji su ranije ovog mjeseca silovali i pretukli 23-godišnju devojku preminulu sinoć u bolnici u Singapuru. Portparol policije Nju Delhija Radžan Bagat kazao je da će se silovatelji, ako budu proglašeni krivim, suočiti sa smrtnom kaznom, u slučaju zbog kojeg su Indijci na protestima širom zemlje zatražili zaštitu žena od seksualnog nasilja i strožije kazne za silovatelje.

U jutrošnjem saopštenju, šef policije Nju Delhija Neradž Kumar pozvao je na smirenost, pošto je stanovništvo počelo da se okuplja nakon vijesti o smrti silovane Indijke.

Policija je zabranila pristup gradskoj četvrti u kojoj se nalaze sjedište vlade i predsjedništvo.

Indijski premijer Manmohan Sing kazao je da shvata bijes sunarodnika i poručio je da vlada razmatra kazne za zločine kakvo je silovanje "kako bi povećala bezbjednost žena", prenose svjetske agencije.

Šef lokalne vlade Šila Dikšit takođe je pozvao na mir i poručio da će "veoma brzo biti donijete čvrste odluke" kako bi se zaštitile žene u tom gradu.

Policija je poručila da će tolerisati mirne proteste samo u određenim četvrtima.

Stotine policajaca nalaze se na ulicama Nju Delhija kako bi spriječile eventualne nemire.

Demonstranti: Smrtna kazna ili kastracija

Djevojku su silovala šestorica muškaraca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi 16. decembra, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnom šipkom i izbacili ih iz autobusa.

Žrtve silovanja u Indiji rijetko prijavljuju zločin

Silovanje i brutalno prebijanje studentkinje 16. decembra izazvalo je masovne proteste u Delhiju i drugim gradovima Indije, tokom kojih je od vlade traženo da stane na kraj svakodnevnom maltretiranju žena, koje ide od "pipkanja" pa do nasilja i silovanja.

Neki od demonstranata su tražili smrtnu kaznu ili kastraciju za počinitelje silovanja, koji po zakonu mogu da budu osuđeni na doživotnu robiju. Žrtve silovanja u Indiji rijetko prijavljuju zločin iz straha da će biti optužene da su isprovocirale napad.

Bonus video: