POTPISAO UKAZ KOJIM SE OKONČAVA RAZDVAJANJE DJECE OD RODITELJA

Kakav preokret - Tramp: Nikada nisam želio da porodice budu razdvojene

Američka administracija je na meti žestokih kritika u zemlji i inostranstvu jer je za pet nedjelja 2.300 maloljetnika odvojeno od roditelja
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2018. 20:06h

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je večeras ukaz kojim se okončava razdvajanje porodica migranata koji nezakonito pređu u Sjedinjene Američke Države (SAD) preko meksičke granice.

"Nikada nisam želio da porodice budu razdvojene", rekao je Tramp na ceremoniji potpisivanja ukaza.

Tramp je nekoliko sati ranije u neočekivanom preokretu rekao da će potpisati ukaz.

Američka administracija je na meti žestokih kritika u zemlji i inostranstvu jer je za pet nedelja 2.300 maloljetnika odvojeno od roditelja.

Američke vlasti su prošle nedjelje saopštile da je nulta tolerancija prema migrantima na granici s Meksikom od polovine aprila dovela do razdvajanja više od 2.000 djece od roditelja koji su privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

"Želimo da porodice ostanu zajedno. To je veoma važno", rekao je Tramp ranije danas tokom sastanka s republikanskim poslanicima u Bijeloj kući kada je i najavio da će potpisati ukaz.

Predsjednik odbora republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Pol Rajan izjavio je ranije da će sjutra predstaviti zakon o sprječavanju razdvajanja porodice migranata.

Američka vlasti su prošle nedjelje saopštile da je nulta tolerancija prema migrantima na granici s Meksikom, od polovine aprila dovela do razdvajanja oko 2.000 djece od roditelja koji su privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.