SAD na ivici "fiskalne litice": Zaduženost države 16,4 biliona dolara

Američki predsjednik Barak Obama odlučio je juče da skrati odmor na Havajima i da se vrati u Vašington kako bi spriječio "pad sa fiskalne litice"
0 komentar(a)
Timoti Gajtner, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Timoti Gajtner, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.12.2012. 18:09h

Američka vlada će u ponedjeljak dosegnuti gornju granicu zaduženosti države od 16,4 biliona dolara, nakon čega će se okrenuti vanrednim mjerama za dalje zaduživanje, kojima će se stvoriti oko 200 milijardi dolara "prostora" za dalje zaduživanje, objavilo je ministarstvo finansija SAD u srijedu, piše današnji "The Washington Post".

U pismu Kongresu, američki ministar finansija Timoti Gajtner kazao je da bi vlada, iako će se gornji prag zaduživanja dosegnuti 31. decembra, mogla s tih 200 milijardi dolara da "kupi" još dva mjeseca prije nego što SAD budu u nemogućnosti da ispunjavaju svoje finansijske obaveze.

Američki predsjednik Barak Obama odlučio je juče da skrati odmor na Havajima i da se vrati u Vašington kako bi spriječio "pad sa fiskalne litice" nastavljajući pregovore sa Kongresom o zakonskoj odredbi koja će u januaru omogućiti automatsko uvođenje oštrih mjera štednje ako se javni deficit ne smanji.

Bonus video: