Opozicija traži procjenu da li je Čaves sposoban da obavlja funkciju

On smatra i da bi grupa poslanika trebalo da posjeti Kubu radi donošenja nepristrasnog izvještaja o Čavesovom zdravlju
0 komentar(a)
Ugo Čaves, Foto: Beta/AP
Ugo Čaves, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.12.2012. 08:41h

Venecuelanska opozicija zatražila je od vlasti da omogući stručnu procjenu da li je predsjednik Ugo Čaves sposoban za predsjedničke dužnosti.

Opozicija smatra da su zvanični izvještaji o zdravstvenom stanju predsjednika, koji je na Kubi četvrti put operisan od tumora, neodređeni.

Predstavnik opozicije Karlos Vekio zatražio je od Vrhovnog suda da odredi komisiju ljekara koja će procijeniti zdravstveno stanje predsjednika.

On smatra i da bi grupa poslanika trebalo da posjeti Kubu radi donošenja nepristrasnog izvještaja o Čavesovom zdravlju.

"Rečeno nam je da je predsjednik zvao potpredsjednika Nikolasa Madura. Poslije ranije izvedenih operacija na Kubi, Čaves se uvek direktno obraćao državnoj venecuelanskoj televiziji. To sada nije učinio", naglasio je Vekio.

Čaves (58) je podvrgnut operaciji 11. decembra, oko dva mjeseca nakon što je ponovo osvojio šestogodišnji predsjednički mandat. Od juna 2011. godine, Čaves je imao četiri operacije tumora.

Čaves bi trebalo bi da bude inaugurisan 10. januara 2013. godine.

Venecuelanska vladajuća partija i opozicija postigli su u ponedeljak dogovor da inauguracija Čavesa može da bude odložena, ukoliko se predsednik još bude oporavljao od operacije.

Bonus video: