Sprega video igara i industrije oružja: Virtuelni ratovi vode se „koltovima“

Stručnjaci za marketing kažu da su proizvođači oružja shvatili video igrice kao način da promovišu svoje brendove milionima potencijalnih mušterija
197 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 12:15h

Pošto je „Elektronik arts“ u oktobru pripremio za tržište novi nastavak „Medalje časti“ pod nazivom „Ratnik“ (Medal of Honor Warfighter), posljednju verziju njihove najprodavanije video igrice, otvorili su i internet sajt koji promoviše proizvođače pištolja, noževa i borbene opreme prikazane u igrici.

Među velikim marketinškim partnerima za video igru, na sajtu se navode i Mekmilan grupa, proizvođač jedne moćne snajperske puške i Magpul koji se bavi prodajom časopisa i druge propratne opreme za vatreno oružje.

Kako se navodi u članku „Njujork tajmsa”, preko linkova postavljenih na stranici video igrice, moglo se ući na sajtove ovih medijskih pratnera i pregledati njihove kataloge.

„Ta stranica gotovo da je bila izložbeni prostor za oružje“, kazao je Rajan Smit, saradnik internet časopisa o video igricama „Gameological Society“. Nakon što su Smit i drugi aktivisti kritikovali sajt, „Elektronik arts“ je uklonio direktne linkove, pravdajući se da nije znao za njih.

Industrija video igrica je prošle nedjelje uvučena u debatu o zloupotrebi vatrenog oružja kada je Nacionacionalno udruženje pristalica prava na nošenje oružja (NRA) optužilo proizvođače video igrica i filmova koji obiluju nasiljem da podstiču onu vrstu masovnih ubistava u kakvom je nedavno poginulo 20 djece i šest odraslih u Njutaunu, u Konektikatu.

Iako studije nisu pokazale nikakvu povezanost između video igrica i oružanog nasilja, slučaj „Ratnika“ ilustruje kako industrija video igrica i vatrenog oružja u potaji unapređuju obostrano korisni marketinški odnos.

Mnogi od ovih proizvođača vatrenog oružja i opreme takođe pružaju finansijsku podršku NRA. Osim Mekmilana i Magpula, na listi sponzora su i Glok, Brauning i Remington.

Stručnjaci za marketing kažu da su proizvođači oružja shvatili video igrice kao način da promovišu svoje brendove milionima potencijalnih mušterija.

Puške koje proizvodi „Bušmaster“ imaju toliku zastupljenost da bi im svaki glumac pozavidio, uključujući i pojavljivanje u popularnoj video igrici „Call of Duty Modern Warfare 2“.

Napadač iz Konektikata, Adam Lanza, koristio je poluautomatsku pušku „bušmaster“.

U igricama se pojavljuje oružje kakvo proizvode i „Beret“, „Brauning“, „Kolt“, „Hekler&Koh“ i „Glok“. Američka vojska takođe koristi „Call of Duty“ i druge video igrice za regrutovanje i obuku vojnika.

Mnogi koji igraju takozvane „pucačke“ igrice kažu da uživaju u simuliranom nasilju i prilici da virtuelno pucaju čak iako nisu nikad držali oružje u rukama. Međutim, zajedno sa ljubiteljima video igrica i nekim zaljubljenicima u oružje počinje da smeta sve češće povezivanje video igrica i industrije oružja.

Iako neki proizvođači igrica prikazuju stvarno oružje sa malim izmjenama u njihovom nazivu kako bi izbjegli zakonske komplikacije, najistaknutiji, s obzirom na ogromni novac koji ulažu u igrice, izričito traže dozvole ili licence od proizvođača oružja.

S druge strane, proizvođači oružja se na taj način osiguravaju da njihov proizvod neće biti prikazan na nezakonit ili negativan način.

Po mišljenju Lore Parker, urednice sajta o video igricama „Gejmspot Australija“, proizvođači ove vrste zabave se utrkuju ko će kreirati stvarnije igrice.

„Oni smatraju da korištenje brendova iz stvarnog svijeta – bilo da je u pitanju garderoba, oprema ili oružje – to je način... da se igrice što je moguće više približe stvarnom životu“, kazala je Parker za „Njujork tajms”.

Galerija

Bonus video: