Zapad sprema novu koaliciju za krizu u Siriji

Neke zapadne zemlje planiraju da formiraju "koaliciju dobrovoljaca" umjesto da direktno intervenišu u krizi u Siriji, javlja kineska agencija Sinhua pozivajući se na ruske izvore
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 12:57h

Neke zapadne nacije, uključujući i SAD, žele da "organizuju i formiraju" veliku koaliciju dobrovoljaca, rekao je ruski stručnjak Vladimir Sotnikov iz Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose u Moskvi.

Sotnikov je rekao da bi u toj koaliciji bile i neke arapske zemlje i NATO, koji bi direktno i indirektno podržavali opozicione snage režima sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Prema njegovim riječima, oni se ne bi uključili u aktivnu vojnu intervenciju kako bi se priznala "Nacionalna koalicija za sirijsku revolucionarnu i opozocionu snagu" kao legitimni predstavnik sirijskog naroda.

Vojni gestovi, kao što je prisustvo američkih nosača aviona blizu Sirije i odobrenje NATO-a da se rasporedi raketni sistem Patriot kod turske granice blizu sirijskih obala, stvorilo je lošu sliku u Libiji, a zapadne zemlje ne žele da ponove tu grešku sa Sirijom, rekao je Sotnikov i dodao da te zemlje žele da ulože napore spolja a ne iznutra. Prema njegovim riječima, postoji opasnost da građanski rat u Siriji uzrokuje posljedice u susjednim zemljama, kao što su Jordan, Liban i Turska.

Priznavanje opozicije u Siriji bi značilo da ona ima podršku van zemlje i mogla bi da legalnim putem dobije naoružanje sa zapada. "To ne bi značilo da je sukob okončan. Čitava priča bi se ponovila. Postoji velika opasnost od još većeg građanskog rata u Siriji, ovog puta uz veće učešće islamskih džihadista", rekao je ruski stručnjak.

Prema njegovim riječima, SAD i njegovi saveznici bi mogli da povjeruju da mogu da se nose sa snagom džihada, koja je u Siriji u ovom momentu, pored snaga režima El Asada, veoma jaka, ali bi na kraju shvatili da griješe.

Na duže staze, vjerski ekstremisti bi mogli da steknu uticaj ne samo u Siriji već na čitavom Bliskom istoku. "To je veoma opasno, i Rusija stalno upozorava na tu opasnost", rekao je Sotnikov.

Galerija

Bonus video: