Razbijen lanac trgovine djecom u Kini

Djeca su zbrinuta u lokalnim domovima za mlade i policija sada traži njihove roditelje, navela je agencija Sinhua
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 15:38h

Kineska policija je oslobodila 89 otete djece i uhapsila 355 osumnjičenih poslije razbijanja nekoliko bandi za trgovinu djecom širom zemlje.

Zvaničnici iz devet provincija, uključujući Fudžijan, Junan, Sičuan, Anhui i Guangdong, učestvovali su u zajedničkoj akciji protiv bandi koja je počela 18. decembra, rekao je Čen Šiću, direktor kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima u ministarstvu za javnu bezbjednost.

Djeca su zbrinuta u lokalnim domovima za mlade i policija sada traži njihove roditelje, navela je agencija Sinhua.

"Ustanovićemo DNK od dece i koristiti ga za pronalaženje njihovih roditelja u okviru nacionalne baze podataka uspostavljene za potrebe borbe protiv trgovine ljudima", rekao je Čen.

Trgovina djecom je ozbiljan problem u Kini, djelimicno i zbog politike jednog djeteta koja je dovela do preferiranja i potražnje muške djece, koja su tradicionalno omiljenija među parovima u zemlji.

Vang Sidžang, funkcioner snaga bezbjednosti u istočnoj provinciji Fudžijanu, kaže da potencijalno velike zarade podstiču trgovinu djecom, prenio je AFP.

"Osumnjičeni članovi bandi su tukli, zlostavljali ili prijetili djeci kako bi ih prisilili da kradu i pljačkaju na javnim mestima"

Zdrav dječak može da se kupi za 30.000 juana (4.810 dolara) u siromašnoj južnoj provinciju Junan, da bi bio prodat za 70.000 do 90.000 juana u relativno bogatim provincijama Fudžijan i Guangdong, rekao je Vang.

Od aprila 2009. kada je počeo obračun s trgovcima djecom, policija je pronašla i oslobodila 54.000 dece i uhapsila oko 11.000 članova kriminalnih bandi.

Krajem novembra kineska pPolicja je uhapsila preko 90 osumnjičenih članova bandi širom zemlje i oslobodila 28 djece koja su oteta na krajnjem zapadu i odvedena u razne gradove da bi krali, objavio je tada list Čajna dejli.

"Osumnjičeni članovi bandi su tukli, zlostavljali ili prijetili djeci kako bi ih prisilili da kradu i pljačkaju na javnim mestima", naveo je list reči predstavnika ministarstva za javnu bezbjednost.

Mjesta na kojima su djeca operisala su šoping centri, podzemni prolazi i željezničke stanice. Trgovci decom su često otimali siromašnu djecu koja su pobjegla iz škole obećavajući im blagostanje u gradovima na drugom kraju zemlje. Međutim, kad bi došla u nepoznati grad djeca bi bila prisiljavana da prose ili džepare.

"To je postala unosna industrija", rekao je predstavnik policije i dodao da je svako dijete moralo iz akcije da donese određenu sumu novca ili bi dobilo batine od šefa bande.

Bonus video: