NRA: Nema ograničenja oružja, zakon je "foliranje"

LaPjer je ponovio predlog NRA da se naoružani policajci rasporede u svakoj školi u SAD
1 komentar(a)
Oružje SAD, Foto: Beta/AP
Oružje SAD, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2012. 13:01h

Nacionalno udruženje zagovornika posjedovanja ličnog naoružanja SAD se usprotivilo bilo kakvim dodatnim ograničenjima na prodaju vatrenog oružja i municije.

Potpredsednik NRA, najjačeg lobija za oružje u SAD, Vejn LaPjer izjavio je da planirani zakon kojim bi bila zabranjena proizvodnja poluautomatskog oružja predstavlja "foliranje" i da tako nešto neće funkcionisati, prenijela je agencija AFP.

LaPjer je ponovio predlog NRA da se naoružani policajci rasporede u svakoj školi u SAD, ističući da procesuiranje kriminalaca i učvršćivanje sistema mentalnog zdravlja, radije nego kontrola oružja, predstavlja rješenje za američku epidemiji masovnih ubistava.

Adam Lanza (20) je 14. decembra najprije ubio svoju majku u njihovoj kući u Njutaunu, u Konektikatu, a potom je ubio 20 djece od šest i sedam godina i šestoro odraslih poluautomatskom puškom u osnovnoj školi i na kraju je sebi oduzeo život.

Taj stravičan zločin, posljednji u nizu masovnih ubistava u SAD, ponovo je otvorio nacionalnu debatu o zakonima o oružju, koji su mnogo labaviji nego u većini drugih razvijenih zemalja.

Predsjednik Barak Obama rekao je da će podržati novi zakon o zabrani poluautomatskog oružja i zadužio je potpredsednika Džoa Bajdena da se pozabavi svim drugim merama, od školske bezbednosti do mentalnog zdravlja.

Bonus video: