Konačno se oglasio premijer Indije: To je monstruozan zločin

Sing se prvi put od silovanja oglasio saopštenjem juče, nedjelju dana nakon tog incidenta
0 komentar(a)
Manmoan Sing, Foto: Beta/AP
Manmoan Sing, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2012. 08:53h

Indijski premijer Manmohan Sing zatražio je smirivanje situacije, nakon protesta u Nju Delhiju zbog grupnog silovanja i prebijanja jedne studentkinje.

Sing, koji dobija oštre kritike da se u vezi sa time ne oglašava, rekao je da je to "monstruozan zločin", prenijela je agencija Rojters.

Djevojku od 23 godine silovala je prije nedjelju dana grupa muškaraca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnih šipkama i izbacili iz autobusa.

Njoj su se danima borili za život, a juče je konačno uspjela da policija da iskaz.

Sing se prvi put od silovanja oglasio saopštenjem juče, nedjelju dana nakon tog incidenta.

"Apelujem na sve zabrinute građane da budu mirni. Uvjeravam vas da ćemo učiniti sve što možemo da osiguramo bezbjednost i sigurnost žena u zemlji", rekao je Sing u televizijskom obraćanju naciji.

Policija je zatvorila sve puteve koji vode ka centru indijske pijrestonice, gdje su građani, mahom studenti, protestovali proteklih nekoliko dana.

Mnoge metro stanice su, takođe, zatvorene zbog čega je otežano kretanje u ovom gradu od 16 miliona stanovnika. Policija je upotrebila suzavac i vodene topove kao i palice kako bi rastjerala demonstrante tokom vikenda. Demonstracije su održane i u drugim indijskim gradovima, ali su protekle mirnije nego u Nju Delhiju.

Bonus video: