Nakon tri godine oslobođeni taoci somalijskih pirata

Taoci pokazuju znake pretrpljenog fizičkog mučenja i bolesti, ali su sada zbrinuti, dodaje se u saopštenju
0 komentar(a)
Somalija vojnik, Foto: Beta/AP
Somalija vojnik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.12.2012. 18:24h

Somalijske trupe oslobodile su danas 22 taoca koje su pirati zarobili prije skoro tri godine, saopštile su vlasti u poluautonomnom somalijskom regionu Puntland.

Pomorske snage su otpočele operaciju oslobađanja talaca i njihovog broda prije gotovo dvije nedjelje, mada se somalijske trupe rijetko obračunavaju sa piratima na takav način, navodi BBC.

Taoci pokazuju znake pretrpljenog fizičkog mučenja i bolesti, ali su sada zbrinuti, dodaje se u saopštenju.

Pirati su zarobili posadu broda sa panamskom zastavom "MV ajsberg uan" u blizini jemenske obale još 2009. godine, nakon čega su taoce na zatočenom brodu držali nedaleko od sela Garad u regionu Mudug, kada su ga pomorske grupe Puntlanda opkolile 10. decembra.

Puntlandske vlasti navode da su se trupe dvije nedjelje borile protiv pirata prije nego što su spasile svih 22 talaca sa broda, a pri tom su i ubile izvjestan broj pirata pošto su presrele jedan od njihovih malih brodova koji su dostavljali oružje i druge zalihe do zarobljenog broda.

Broj napada koje su pirati uspješno izvodili nedaleko od obala Somalije smanjen je u protekle dvije godine, zahvaljujući tome što se na brodovima sve više angažuje privatno obezbjeđenje i što je poboljšana koordinacija između pomorskih patrola u toj oblasti.

Pirati, koji otimaju brodove u Indijskom okeanu, drže u zatočeništvu više od 100 talaca, ali broj napada je ove godine smanjen na sedam, sa 24 koliko ih je bilo lane.

Bonus video: