Hamas priprema preuzimanje Zapadne obale?

U izvještaju "Sandej tajmsa", koji se poziva na izraelsku bezbjednosnu službu Šin bet i vojnu obavještajnu agenciju Aman, Hamas se u ime Irana priprema da preuzme kontrolu nad Zapadnom obalom
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 15:34h

U izvještaju britanskog lista, koji se poziva na izraelsku bezbjednosnu službu Šin bet i vojnu obavještajnu agenciju Aman, Hamas se u ime Irana priprema da preuzme kontrolu nad Zapadnom obalom, kao što je to učinio u pojasu Gaze 2007. godine.

Lider Hamasa Kaled Mašal dao je uputstva uspavanim ćelijama te islamističke organizacije na Zapadnoj obali da se pripreme za oružanu borbu na toj palestinskoj teritoriji, gdje dominira rivalski, sekularni Fatah, prenose izraelski mediji pisanje "Sandej tajmsa".

"Sandej tajms" takođe navodi da su izraelskog premijera Benjamina Netanijahua upozorile izraelske obavještajne službe na moguću uzurpaciju vlasti. "Bibi (Netanijahu) razumije geopolitičke promjene na Bliskom istoku. Ni u kom slučaju neće dati ni pedalj Zapadne obale- on je ubijeđen da su obavještajne procjene o preuzimanju kontrole Hamasa čvrste", rekao je navodno jedan bliski Netanijahuov saveznik.

"Sandej tajms" takođe navodi da su odnosi između Hamasa i Irana u usponu, nakon kratkog perioda zahlađenja, kada je Hamas odustao od podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, glavnom savezniku Irana u regionu.

List dodaje da je Iran motivisan da stvori treću savezničku snagu na Zapadnoj obali, poslije Hezbolaha u Libanu i Hamasa u Gazi preko koje bi mogao da se osveti za potencijalni izraelski napad na teheranski nuklearni program.

Takođe, citira člana Fataha i bivšeg šefa palestinske obavještajne službe generala Tafika Tiravija da "Hamas hoće intifadu (ustanak) i preuzeće Zapadnu obalu".

Prošlonedeljna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi 48 procenata Palestinaca s pravom glasa na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze glasalo za lidera Hamasa iz Gaze Ismaila Hanijea kada bi se održali izbori, a 45 posto za sadašnjeg predsjednika Mahmuda Abasa.

Rivalski palestinski pokreti Fatah i Hamas zvanično su u maju prošle godine proglasili pomirenje, pošto je pakt o tome potpisan uz posredovanje Egipta.

Tako su i formalno okončani dotadašnje četvorogodišnje neprijateljstvo i sukobi dvije glavne političke i vojne organizacije palestinskog naroda.

Svečanost potpisivanja pakta o pomirenju održana je u Kairu, u sjedištu egipatske obavještajne službe.

Galerija

Bonus video: