Lavrov: U sirijskom sukobu neće biti pobjednika

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio da nijedna strana neće pobijediti u ratu u Siriji. Opasnost ako se ekstremisti domognu sirijskog hemijsko oružja
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 15:29h

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da nijedna strana neće pobijediti u ratu u Siriji i da bi sirijsko hemijsko oružje predstavljalo najveću opasnost ako bi ga se domogli ekstremisti.

"Slušajte, niko neće pobijediti u tom ratu... Asad ne ide nigdje, bez obzira šta ko kaže, makar to bila Kina ili Rusija", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije ponovio je da je Rusija odbacila zahtjev zemalja u regionu da ubijedi Asada da ode ili da mu ponudi bezbjedno utočište, naglašavajući da bi njegov odlazak mogao da dovede do intenziviranja sukoba u sirijskom konfliktu koji traje već 21 mjesec.

Lavrov je poručio regionalnim silama da same učine ono što traže od Rusije i rekao da će međunarodni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi posjetiti Moskvu prije kraja godine, javio je Rojters.

Pored toga, ruski ministar je istakao da je sirijsko hemijsko oružje, koje je ranije bilo raštrkano širom zemlje, koncentrisano u jednoj ili dvije oblasti i da je zasad "pod kontrolom", a da najveća opasnost prijeti ukoliko ga se domognu ekstremisti.

On je naglasio da sirijska vlada, prema podacima kojima raspolažu i Rusija i Zapad, čini sve kako bi to oružje obezbijedila.

Zapad strahuje da režim u Damasku razmišlja o upotrebi hemijskog oružja kako bi okončao pobunu koja traje od marta prošle godine.

Pet mrtvih u eksploziji automobila bombe u Damasku

Pet osoba poginulo je, a desetak je ranjeno danas u eksploziji automobila bombe u četvrti Kabun na istoku Damaska, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ta organizacija sa sjedištem u Londonu takođe prenosi da u četvrti Hadžar al-Asuad traju borbe između pobunjenika i snaga odanih sirijskom predsjediku Bašaru al-Asadu.

Ta se četvrt nalazi uz palestinski izbjeglički kamp Jarmuk koji su pobunjenici zauzeli prošloge nedjelje.

U nastavku izvještaja se navodi da su 44.000 ljudi poginule od početka ustanka protiv Asada.

Galerija

Bonus video: