Kina otvara najdužu liniju superbrze željeznice

Kina će iduće nedjelje otvoriti najdužu liniju superbrze željeznice u svijetu, između Pekinga i grada Guangzhoua na jugu zemlje
3 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 15:52h

Linija duga 2.298 kilometara, čiji su djelovi već u otvoreni za saobraćaj, biće u potpunosti otvorena u srijedu i skratiće vrijeme putovanja između Pekinga i grada Guangzhoua na jugu zemlje na manje od deset sati uz brzinu voza od 186 kilometara na sat.

Nova linija je prilika da kinesko ministarstvo saobraćaja, koje se nalazi na udaru oštrih kritika zbog skandala i pogrešnih poteza, da povrati dio izgubljenog ugleda.

Nesreća brzog voza koja se desila u junu 2011. kada je poginulo 40 osoba otvorila je pitanja o sigurnosti rastuće željezničke mreže u Kini i zaprijetila da planovi za izvoz tehnologije brzih vozova padnu u vodu.

"Razvili smo niz efikasnih mjera za sigurnost željezničkog saobraćaja", rekao je Žu Li, šef uprave za nauku i tehnologiju ministarstva saobraćaja. "U stanju smo da pružimo maksimalnu sigurnost", dodao je.

Nakon nekoliko željezničkih nesreća, vlada je u petogodišnjem planu do 2015. drastično smanjila investicije u željezničku mrežu i to za 80.27 milijardi dolara.

Galerija

Bonus video: