Danas drugi krug referenduma o Ustavu u Egiptu

Nakon prve faze glasanja prošle subote u deset provincija, danas se od sedam do 20 sati po srednjeevropskom vremenu glasa u preostalih 17
0 komentar(a)
Egipat, referendum, glasanje, Foto: Rojters
Egipat, referendum, glasanje, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.12.2012. 09:56h

Egipćani danas glasaju u okviru druge faze referenduma o nacrtu novog Ustava, koji je duboko podijelio najmnogoljudniju arapsku zemlju na svijetu i izazvao masovne proteste.

Nacrt ustava izradio je parlament u kojem većinu čine islamisti, a protive mu se liberali i hrišćani, tvrdeći da on uvodi šerijat. Protivnici predsjednika Mohameda Morsija organizovali su u proteklih nekoliko sedmica proteste tražeći da se odustane od referenduma.

Nakon prve faze glasanja prošle subote u deset provincija, danas se od sedam do 20 sati po srednjeevropskom vremenu glasa u preostalih 17.

Širom Egipta razmješteno je oko 250 hiljada pripadnika snaga bezbjednosti, kako bi održali red i mir tokom glasanja, prenosi Tanjug.

Analitičari ocenjuju da će danas, kao i prošle subote, najveći broj birača glasati za nacrt novog ustava, budući da su preostalih 17 provincija još konzervativnije i naklonjenije islamističkom pokretu Muslimanska braća predsjednika Morsija.

Opozicija tvrdi da su prvu fazu glasanja obeležile brojne zloupotrebe, dok zvaničnici koji prate glasanje ističu da nije bilo većih neregularnosti.

Bonus video: